Lenovo Settings: náhrada za ThinkVantage Tools ve Windows 8?

9. 3. 2013 | 1

lenovo-settings-lbcz

Poměrně intenzivně jsme se tu v posledních týdnech zabývali tím, které aplikace z balíku ThinkVantage Tools zmizely z Windows 8, které už nestáhneme ani nenajdeme předinstalované na nových počítačích. Ve skutečnosti je to však trochu jinak – některé funkce přebírá “Metro” aplikace Lenovo Settings.

 

V samostatném článku jsme se věnovali tomu, které všechny aplikace z balíku ThinkVantage Tools zmizely z Windows 8. Zjistili jsme, že Power Manager, Access Connecitons ani Rescue and Recovery pod Windows 8 už nenajdeme a obávali jsme se dalšího vývoje. Nicméně se ukázalo, že je situace trochu jiná, než jak se původně zdálo, protože Lenovo jen spoustu významných funkcí (a mnohé další) z těchto aplikací přesunulo pod jedu střechu do Metro aplikace Lenovo Settings, jiné zase odebralo úplně ve prospěch nativních funkcí Windows 8 (typicky celé zálohování dat Rescue and Recovery i tovární zálohu).

 

Lenovo Settings

Lenovo Settings je aplikace, jejíž dlaždici najdete v nabídce Start (prostředí Metro) na noteboocích ThinkPad s předinstalovanými Windows 8. Bohužel se Lenovu stále ještě nepodařilo kvůli restrikcím obchodu Microsoft Store nabízet ji a zpřístupnit ke stažení také uživatelům, kteří na ThinkPad instalovali operační systém ručně, ale to je na jiné povídání. Podle informací z diskuse pod článkem již konečně bylo možné aplikaci Lenovo Settings uvolnit pro všechny majitele podporovaných zařízení, čili mohou ji konečně stáhnout i ti, kteří nainstalovali Windows 8 ručně. Aplikaci stáhnete zde. Před instalací je třeba mít nainstalovaný balíček závislostí Lenovo Settings Dependency Package, jinak aplikaci nainstalovat nemůžete.

 

lenovo settings start

 

Pomocí ní můžete v současné době ovládat hned několik funkcí, které byly např. ještě ve Windows 7 roztříštěné hned ve třech aplikacích: správu baterie, profily připojení k sítím, sdílení mobilního internetu (“mobile hotspot”) a nastavení zařízení pro online video a audio konference. Napájení dříve byla výsada Power Manageru, profily připojení a mobilní hotspot zase Access Connections, no a nastavení zařízení pro online konference zase pod Communications Utility.

 

lenovo settings

 

Než si uvedeme jednotlivé možnosti aplikace Lenovo Settings (tak, jak jsme je našli v ThinkPad Tabletu 2 – v ThinkPadech najdete ještě několik možností navíc, o kterých si povíme, především ale Mobile Hotspot), uvedu ještě jednu zajímavost, která se však může hodit: Lenovo Settings se dá zadokovat pomocí nativní funkce Windows 8, což může být užitečné v případě, že chceme stav baterie apod. stále vidět po levém či pravém boku obrazovky.

 

lenovo settings docked lenovo settings battery docked lenovo settings locations docked lenovo settings sound docked

 

Záložka “Power”

lenovo settings battery

 

V části nazvané prozaicky “Power” najdeme přehled o baterii a možnosti její správy. U ThinkPad Tabletu 2 jsme našli pouze informace o ní, kondici článků a odhad času do vybití. Na noteboocích ThinkPad můžete ještě měnit styl nabíjení baterie (automatika, nebo vždy nabít naplno). Podle nepotvrzených informací se pracuje na zapracování možnosti měnit konkrétní prahy nabíjení baterie tak, jako to jde v Power Manageru.

 

original

 

Záložka “Location Awareness”

lenovo settings locations

 

Tato část slouží prakticky jako jednodušší náhrada za Access Connections – z připojených Wi-Fi sítí můžete vytvářet profily, kterým přiřadíte domovskou stránku, tiskárnu, aktivaci VPN, zabezpečení, ale také možnost odpojit se od Wi-Fi, pokud se připojíte k LAN.

 

Záložky “Camera” a “Audio”

lenovo settings camera

lenovo settings sound

 

Tyto záložky přímo nahrazují Communications Utility – umožní nastavit kameru, její obraz a jeho parametry, ale také aktivovat privátní režim, tedy obraz kamery skrýt. No a záložka “Audio” zase umožní nastavit mikrofon a jeho pokročilé funkce.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky