ThinkPad S531: do práce stylově a s kvalitním zvukem (recenze)

18. 11. 2013 | 3

Před nějakou dobou jsme otestovali 14″ stylový ThinkPad S440 se „vznášejícím se“ designem. Dnes se podíváme na jeho 15″ brášku bez dotykového displeje a ještě s procesory Ivy Bridge, model S531. Kromě větší úhlopříčky ale přináší např. Full HD displej, numerický blok nebo kvalitní JBL repro.

Mezi ThinkPady S (vidíte, záměrně již nepoužívám název „Edge“, viz. náš dřívější příspěvek) nastala poměrně zajímavá situace – ačkoliv nám již dorazil 14″ model S440 s novými procesory Haswell, ohlášená 15″ varianta S540 je teprve na cestě, k dispozici je tak „pouze“ model S531 s procesory Ivy Bridge. Nezbylo nám, než se s ním spokojit, a tak vám přinášíme (opožděně) jeho recenzi. S modelem S540, který brzy přijde do ČR, má však tento Ultrabook společného víc než dost – kromě procesoru vlastně vše, takže jeho test jednoznačně na místě je.

Pro náš dnešní test jsme získali oficiální českou konfiguraci v poměrně zajímavé výbavě: Ultrabook nabízí úsporné dvoujádro Intel Core i7 Ivy Bridge, hned 10 GB RAM, dvojici grafik (integrovanou Intel a dedikovanou AMD), 256GB SSD disk, Full HD displej, podsvícenou klávesnici, čtečku otisků prstů a taky kvalitní repro JBL. Trochu škoda je, že předinstalovaným systémem jsou Windows 7 a nové Windows 8 jsou v krabici jen jako recovery (externí mechaniku samozřejmě nemáme…).

Tradiční videopředstavení dnes vynecháme, inspirovat se ale můžete prakticky totožným, jen menším modelem S440, případně počkejte na recenzi S540, kde video jistě přineseme.

ThinkPady S

P8160910[3]

ThinkPad Edge S430 (2012)

Notebooky ThinkPad S patří do pracovní kategorie nabídky Lenovo, vždy byly a jsou tenké a lehké, zaměřují se na design a styl. Ve výsledku tak představují elegantní pracovní notebooky pro malé a střední firmy, živnostníky, studenty a náročné domácnosti, kde je kladen důraz na to, aby notebook sloužil nejenom k práci, ale i k zábavě (po práci).

První patnáctka mezi ThinkPady S

S531 je vlastně prvním 15″ modelem mezi ThinkPady S. Dříve byl v nabídce vždy především 14″ model, případně doplněn 12,5″ variantou, ale pro 15″ úhlopříčku je to premiéra. Otázkou tak je, zda má tenký 15″ Ultrabook vůbec smysl a jaké výhody přináší.

Pokud si na tuto otázku odpovíme z pohledu trendů a požadavků uživatelů, není vůbec těžké zdůvodnit existenci tenkého a lehkého 15″ Ultrabooku – obecným trendem je zeštíhlování a odlehčování notebooků. V podstatě každý uživatel notebooku by uvítal lehčí a tenčí model. Není proto divu, že popularita Ultrabooků (nebo obecně tenkých a lehkých notebooků) spolu s jejich rostoucí dostupností roste a v tomto případě není až tak úplně zásadní, jakou má stroj úhlopříčku – pokud můžu mít lehčí a tenčí „patnáctku“, proč bych si ji nepořídil.

Pak je tu ale – jako vlastně vždy – otázka předsudků. Kdybych neměl právě S531 na klíně a nepsal tuto recenzi, asi bych se nad představou 15″ Ultrabooku ušklíbl a stroj ihned zavrhnul jako nesmysl (aneb spojení 15″ úhlopříčky a Ultrabooku by mi zněl jako protimluv). Jenže S531 mi na klíně právě sedí a já můžu s klidným svědomím říct, že je skutečně příjemné mít notebook plnohodnotné velikosti s klávesnicí vybavenou numerickým blokem, ovšem ve výrazně lehčím a tenčím provedení. Můj závěr proto zní: vyzkoušejte, pak se rozhodujte. Nedejte na předsudky!

Vzhled a provedení

PB170089 PB170092

Všechny nové ThinkPady S používají stejný „vznášející se“ design – je to vlastně hra zkosených rubových hran, která způsobí, že notebook vypadá, jako by se nad podložkou vznášel. Je to banalita, která však skutečně zaujme. Přidejme si k tomu ještě velmi elegantní grafitovou barvu a zaoblené a ztenčující se tvary typické pro Ultrabooky střižené mírně industriálním designem ThinkPad. Kombinací uvedeného získáváme nápadité a elegantní zařízení, které jasně identifikujeme jako ThinkPad i Ultrabook – v tomto ohledu, myslím si, se design vyloženě povedl.

Co se provedení týče, notebook je z drtivé většiny z hliníkové slitiny, a to jak v oblasti základny, tak víka displeje. Pouze rámeček displeje je plastový. Šasi je navíc z nezvykle nízkého počtu částí, vše je maximálně integrované (např. klávesnice i TrackPad jsou zasazené do jednolité lícní strany základny), výsledkem čehož je velmi pevné provedení bez vrzání. Celkově působí notebook v ruce skutečně bytelně a není problém zvedat jej za rohy základny.

PB170095 PB170099

Fyzické parametry

  • Rozměry: 379 x 252,4 mm
  • Tloušťka: 20,7 mm
  • Váha: 2,066 kg

Obraz a zvuk

Konfigurace, která se mi dostala do ruky, je v podstatě v plné výbavě, a tak nepřekvapí, že nabídne matný 15,6″ Full HD (1 920 x 1 080 bodů) displej. Nejedná se o žádný nadstandardní panel, technologie zobrazení je TN, a tak především vertikální pozorovací úhly nejsou vůbec dobré, kontrastem displej také nehýří a barvy jsou veskrze studené a málo syté (displej je tak kvalitativně na úrovni 15,6″ HD+ displejů v jiných noteboocích Lenovo), nicméně je příjemné, že notebook nabídne vyšší rozlišení, tedy jemnější obraz. Ačkoliv bez zvětšení zobrazení se neobejdete, a tak reálně uvidíte to, co na HD+ displeji, jen jemněji. Dodám, že se víko dá otevřít do plných 180°, ačkoliv se otevírá za základnu.

PB170094 PB170097

S531 volitelně dokáže nabídnout vícedotykovou vrstvu, kterou jsme si již u S440 měli možnost vyzkoušet (a s průměrným TN panelem, který v těchto noteboocích najdeme, to rozhodně žádný zázrak není), viz. recenze S440. Nakonec ji však nabídnou až modely S540, protože Ultrabooky s Ivy Bridge ještě nevyžadují dotykový displej.

PB170146

PB170147 PB170148 PB170149 PB170150

Zvuk

Zvuk je však oblast, kde ThinkPad S531 velmi mile překvapil (podobně jako např. svého času IdeaPad Z500). Nabízí totiž poměrně kvalitní dvojici reproduktorů značky JBL, které se ukrývají na rubu opěrek zápěstí. Spolu s rozšířením Dolby Home Theater je zvuk více než obstojný a hlasitý, středy a výšky jsou celkem prokreslené, basy samozřejmě takovou sílu nemají. Výsledkem tak jednoznačně bylo, že během testování byl S531 pasován na hlavního přehrávače seriálů.

PB170126 PB170133 PB170145

Nad displejem najdeme ještě HD webovou kameru s velmi dobrou obrazovou kvalitou, diodovou indikací a funkcí sledování obličeje (pak je k dispozici pouze VGA). Vedle kamery je dvojice mikrofonů pro eliminaci ruchů na pozadí, jejichž kvalita je rovněž velmi, velmi dobrá. Celkově tedy k výbavě pro webovou audio a video komunikaci nemám nejmenších výtek, právě naopak!

Klávesnice a polohovací zařízení

Díky tomu, že S531 nabízí větší úhlopříčku než 14″ model, nabídne dostatek prostoru pro plnohodnotnou klávesnici i s numerickým blokem, která se mimochodem u 15″ ThinkPadů stává standardem. Klávesnice má klasické ostrůvkové provedení, jednotlivé klávesy jsou dostatečně velké a nabízí ergonomický tvar, který spolu s klenutím vede prsty a minimalizuje překlepy. Rozložení je tradičně šestiřadé, kdy horní řada, rozdělená do bloků po čtyřech, má upřednostněné vedlejší funkce nad F1-F12, nicméně pohodlně přepínáte režimy pomocí FnLocku. Klávesnice v testovaném kusu nabídla dvoustupňové bílé podsvícení, které bylo celkem rovnoměrné, jen v oblasti klávesy M svítilo výrazně silněji. Zároveň je třeba si zvyknout na to, že podsvícené klávesy nemají hrubý, ale hladký, polomatný povrch (z důvodu potahu barvou).

PB170153 PB170160

Numerický blok je jasně oddělený, s klávesami v plné velikosti, a tak se stejně jako předsazené kurzorové šipky příjemně používá. Nad numerickým blokem najdeme čtveřici funkcí – spuštění kalkulačky, zamknutí Windows, start webového prohlížeče a otevření průzkumníku souborů. Ačkoliv jsou FnLk i ztlumení zvuku a mikrofonu indikované diodou, NumLock tuto funkci nenabízí, což je docela škoda.

PB170112 PB170114

Klávesnice je součástí jednolitého hliníkového výlisku lícní strany základny, a tak je velmi pevná a má velmi příjemný, tichý dunivý chod, který preferuji. Klávesy mají u Ultrabooku mírně nižší zdvih. Pokud necháme stranou rozložení, na které má každý vlastní názor (já nemám problém), musím konstatovat, že se na klávesnici píše naprosto skvěle a jen velmi nerad se budu s notebookem v tomto směru loučit.

Polohovací zařízení

PB170107 PB170123

Stejně jako všechny ostatní ThinkPady 2013, přichází i S531 s redesignovanými polohovacími zařízeními. Hlavní dominanta ThinkPadů, červený TrackPoint, stále sídlí mezi klávesami G, B a H a ve své podstatě se na něm nic nezměnilo. Je pouze mělčí, což mu však moc neprospělo, protože je méně citlivý – když jsem vyměnil čepičku za tu z mé T420s, polohovalo se s ním lépe, čepička ale více vyčnívala.

Změnou však prošel touchpad spolu s tlačítky TrackPointu – ty jsou nyní integrované v jedné velké dotykové ploše TrackPad s luxusním skleněným povrchem (jako na X1 Carbon), po kterém se skvěle posouvá prst. Plochu je možné stisknout v kterémkoliv bodě a zastane také funkci tlačítek touchpadu a TrackPointu. Kromě hlučného chodu (a stále ještě humpoláckého zvuku) jsem si již zvykl a nemůžu si stěžovat. Navíc u 15″ modelu jsem neměl ani problém s přehmatáváním palcem na pravé tlačítko TrackPointu (že by kvůli posunutí rukou více vlevo?).

Konektory a připojení

PB170134 PB170137

Co se konektorové výbavy týče, ta je zcela shodná jako u menšího 14″ modelu a na samotném notebooku pokrývá skutečně to nejnutnější, nicméně nabídne jeden zásadní konektor navíc – proprietární Lenovo OneLink, který u Ultrabooků slouží jako dokovací konektor. Díky jedinému kabelu, pomocí dokovací stanice OneLink, připojíme k notebooku napájení, USB rozbočovač, LAN, audio konektory a také nativní digitální obraz se zvukem (HDMI).

Na levé straně najdeme zdířku zámku Kensingon, zmíněný OneLink konektor (se záslepkou, pokud nemáte OneLink Dock, a používáte tedy jen napájení) a stále napájené USB 3.0. Další konektory jsou až vpravo a také jich je pomálu – gigabitový ethernet (Realtek), HDMI, USB 3.0 a sdružený audio konektor pro sluchátka s mikrofonem. Jak je u Ultrabooků zvykem, optickou mechaniku S531 nenabízí.

Bezdrátová připojení

Co se bezdrátových připojení týče, S531 vyloženě nezklame, ale ani nepřekvapí. Dvojice Bluetooth a Wi-Fi BGN v jednom zařízení je na místě, oba prvky jsou však pouze od Broadcomu. 3G modem k dispozici není, ačkoliv zdířka pro SIM kartu na pravé straně za krytkou nechybí.

Výkon a testy

PB170129 PB170138

Jak jsem zmínil už v úvodu, notebook k nám doputoval v podstatě v nejvýkonnější (a momentálně jediné prodávané) konfiguraci. Ačkoliv se nejedná o vyloženě vysoce výkonný notebook, protože cílí především na práci a dlouhou výdrž baterie, rozhodně má co nabídnout:

  • Procesor Intel Core i7-3537U (2,0 – 3,1 GHz, 2 jádra / 4 vlákna, 4 MB L3 cache, 17W TDP)
  • Čipová sada Intel HM76
  • 10 GB DDR3 RAM (2 GB na základní desce + 8 GB, 1 600 MHz)
  • Intel HD 4000 + AMD Radeon HD8670M (2 GB GDDR3)
  • 256GB SSD Samsung

Testovaná konfigurace nabízí sice úsporný, ale stále více než dostatečně výkonný dvoujádrový procesor Intel Core třetí generace (Ivy Bridge), který nabízí nadstandardní 4MB cache a frekvenci až 3,1 GHz v aktivním režimu Turbo Boost. 10 GB RAM je silně nadstandardní hodnota a stačit by měla každému, i náročnému uživateli.

HWiNFO64 Intel

CPU-Z GPU-Z AMD GPU-Z Intel CrystalDiskInfo

Dvojice grafických karet inteligentně přepíná v závislosti na spuštěné aplikaci. AMD sice stále ještě nemá tak vypilované ovladače a přepínání jako nVIDIA se svým Optimem, nicméně technologie je více než funkční. Ačkoliv integrovaná grafika Intel není úplně nejslabší a rozhýbe i méně náročné, starší 3D aplikace a hry, pro náročnější aplikace na řadu nastoupí dedikovaný akcelerátor AMD Radeon HD8670M s 2 GB vlastní GDDR3 paměti (s pouze 64bitovou sběrnicí), který ovšem odpovídá základním grafickým kartám, a tak nové, náročné hry poběží na nízké, maximálně střední detaily, v nativním rozlišení (Full HD) bude třeba detaily snižovat ještě více. Filmy a jiná multimédia ve vysokém rozlišení však nebudou notebooku dělat sebemenší problém.

PB170105 PB170142

256GB SSD disk Samsung notebooku propůjčuje skutečně rychlé reakce, bleskurychlý start, uspávání, probouzení a hibernaci, je tak radost s notebookem pracovat (i přes absenci diody aktivity pevného disku).

Syntetické testy

Jak je naším zvykem, uvádíme také syntetické testy procesoru, grafické karty, celkového výkonu notebooku, ale také pevného disku.

 

3DMark 2013

3DMark (2013): Testy výkonu grafické karty

3DMark2011

3DMark 11: Testy výkonu grafické karty

CineBench 11.5

Cinebench 11.5: Výkon CPU při renderování 3D grafiky a GPU v OpenGL

x264 Bench HD 4

x264 Benchmark HD 4.0: Převod 720p HD videa

PCMark7

PCMark7: Kompletní zhodnocení výkonu počítače

CrystalDiskMark

CrystalDiskMark: Přenosová rychlost pevného disku

Chlazení a hlučnost

Chlazení má celkem jednoduchou, ale docela rozumně navrženou strukturu: celé se nachází uprostřed základny, spíše v zadní polovině, což je pozitivní z toho pohledu, že položený notebook na klíně hřeje přesně tam, kde se nedotýká žádné části těla. Ventilátor vydechuje dozadu skrze výřez pro válcovitý pant.

PB170131 PB170143

Při běžném provozu je ventilátor buď úplně vypnutý, nebo výjimečně pracuje jen na nízké otáčky, což mi vyhovuje. Méně příjemné však je, že při aktivaci na zlomek vteřiny fouká silně, načež se umírní na požadovanou úroveň. Ventilátor má ovšem neustále mírně fénovitý, svištivý nádech, který se však obvykle ztratí. Při běžné zátěži se notebook zahřívá mírně na rubu v oblasti chlazení a na líci nad klávesnicí. V maximech se jedná o 38-39°C, nijak nevadí.

Při testu maximální zátěže kombinací FurMark (zátěž grafické karty) a Prime95 (zátěž procesoru) podávalo chlazení podobné výsledky jako u menšího, 14″ modelu, jen architektura Ivy Bridge je o něco méně energeticky účinná, a tak jsme si sáhli na vyšší teploty – ventilátor se roztočil na vysoké otáčky, ale byl překvapivě jen velmi málo slyšet, teplota dedikované grafiky se držela kolem 80°C, nicméně procesor přesáhl 90°C, nicméně výkon zatím neomezoval, šasi notebooku se v oblasti chlazení, a to i v oblasti klávesnice, silně zahřálo a nad klávesnicí na dotyk pálilo. Opěrky, touchpad, ale i velká část plochy klávesnice mají však teploty naprosto v pořádku.

Vysoký výkon 20 minut HWiNFO Vysoký výkon 20 minut GPU

Zátěžový test, vlevo: teploty čipů, vpravo: teplota GPU

 

S531-zahrivani

Zahřívání po 20 minutách maximální zátěže

Napájení a výdrž

ThinkPad S531 je vybavený vestavěnou, velmi rozměrnou, uživatelsky nevyměnitelnou čtyřčlánkovou Li-Pol baterií o silně nadstandardní kapacitě 63 Wh, výrobcem článků byla v našem případě společnost LG. Baterii napájí dodávaný 65W adaptér s novou, hranatou a tenkou koncovkou.

PB170141

Rozměrná baterie

Malým a skladným 65W adaptérem je notebook vybaven díky úspornému procesoru a celé architektuře, tím to však samozřejmě nekončí. Se starší generací procesoru Intel Core i7 Ivy Bridge se nám pod Windows 7 nepodařilo přesáhnout při běžné činnosti 6 hodin na jedno nabití (Wi-Fi, vysoký jas, režim napájení rovnováha). Při náročném používání (např. přehrávání filmů) je to zhruba přes 3 hodiny v závislosti na zatížení; pokud budeme notebook vyloženě šetřit, můžeme se dostat se sníženým jasem a vypnutým internetem i na 8 hodin. Podle našich zkušeností bude výdrž s Windows 8 zhruba o 10-15 % delší. No a u modelu s procesorem Haswell (S540) ještě delší.

Software a zabezpečení

S nainstalovanými Windows 7 nabídne ThinkPad S531 všechny aplikace ThinkVantage Tools, jak jsme na ně zvyklí (Power Manager, Access Connections, Rescue and Recovery apod.), stejně tak Lenovo Cloud Storage, poznámkový software Evernote nebo 30denní trial verzi Norton Internet Security nebo předinstalované Microsoft Office 2013 připravené jen aktivovat.

PB170118 PB170156

O zabezpečení je postaráno skrze možnosti v BIOSu (heslo správce, heslo pevného disku, heslo po spuštění notebooku) a TPM čip. Čtečka otisků prstů Validity je dostupná pouze ve Windows, mimo operační systém nefunguje.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky