Yoga tablet: První svého druhu (první pohled, video)

2. 12. 2013 | 1

Lenovo Yoga Tablet

Tentokrát si představíme novinku na českém trhu – Lenovo Yoga Tablet. Jedná se o zařízení, jehož prostřednictvím se Lenovo rozhodlo pořádně rozvířit víceméně stojaté vody na trhu s tablety. Pomoci mu k tomu má baterie s vysokou kapacitou, unikátní konstrukce spolu s výklopným stojánkem a příznivá cenovka.

 

 

Hardware

Displej

Kapacitní, 8” nebo 10”, IPS, 1280×800

Chipset

MT 8125, quad-core 1,2 GHz, PowerVR SGX 544

Paměť

1 GB RAM / 16 GB + rozšířitelná až o 32GB microSD

Baterie

9000mAh (10”), 6000mAh (8”)

Bezdrátová konektivita

Wi-Fi 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS, 3G (volitelně)

Konektory

Micro-USB 2.0, 3,5mm jack

Operační systém

Android 4.2.2
Hmotnost 605g (10”), 410h (8”)

 

elegantní Design

Tablet po vzhledové stránce rozhodně nezapadne do šedi dnešního průměru. To především díky válci na zádech přístroje. Právě v tomto válci se skrývají hlavní zbraně tohoto tabletu: jedná se o baterii s vysokou kapacitou, stojánek a vlastně i o válec samotný. Ten totiž – pro někoho možná až překvapivě – dobře pomáhá při držení přístroje. Krom toho, že válec celkem obstojně slouží jakožto držátko, ve kterém je navíc soustředěna většina hmotnosti tabletu, což mění celkové rozložení hmotnosti. Díky tomu se během držení tabletu v rukou příliš neprojevuje ani vyšší hmotnost 10” verze.

 

Lenovo-Yoga-Tablet_2

 

Další devízou je zmíněný stojánek. Ten je oproti zbytku těla tabletu vyroben z lakovaného hliníku. Tablet tak může být ve “stojatém režimu”, což je vhodné například při prohlížení fotek, prezentací či videí. V kombinaci s klávesnicí zase dostaneme zařízení ne nepodobné notebooku. Dalším využitím stojánku je “nakloněný režim”. Ten zase oceníte, pokud s tabletem budete pracovat na stole, kdy tablet nemusíte držet v rukou a sami si jej naklánět pro lepší manipulaci s ním.

 

tablet_biet_giu_nghieng_dung_va_pin_18_gio_lien_da_co_mat_0

 

Yoga Tablet sází na design kombinující černou (okolí displeje) a stříbrnou (zbytek těla přístroje). Stříbrné plasty na první pohled připomínají právě lakovaný hliník, z něhož je vyroben stojánek – ten tak v kontrastu se zbytkem těla nepůsobí jako pěst na oko. Velká část zadní strany je pokryta jemnou texturou, uprostřed pak poutá pozornost velké logo “lenovo”. Dále zde nalezneme ještě čočku 5MPx fotoaparátu, umístněnou na kraji zmíněného válce.

 

Dostatečný obraz, vynikající zvuk

Dle verze je tablet osazen buď 8”, nebo 10” dotykovým displejem. V obou případech je rozlišení totožné 1280×800 bodů. Hodnota PPI (pixel per inch) displeje je tak zákonitě u 8” verze vyšší a ta tím pádem poskytuje kvalitnější a jemnější obraz. Ani 10” verze sice nemá nijak nepřípustně “hrubý” obraz, nicméně při bližším pohledu už je u něj patrná pixelová mřížka.

 

V obou případech pak displej využívá technologii IPS. Ta mu zajišťuje věrné barevné podání a výborné pozorovací úhly. V tabletu je předinstalována funkce, díky níž lze měnit přednastavené profily teploty barev a zvukové profily jedním kliknutím.

 

Yoga tablet je vybaven dvojicí stereo reproduktorů. Už i do tabletů se dostává software Dolby. Ten zde rovněž funguje jako ekvalizér s některými pokročilejšími funkcemi, jakou je například prostorový zvuk. Reproduktory u tohoto rozhodně patří mezi nadstandard v dané kategorii. Jak hlasitostí, tak kvalitou projevu by se mohly směle měřit i s mnohými reproduktory v noteboocích z nižších cenových hladin.

 

900x600-dolby2

Jen základní konektivita

Tablety, jak už to bývá zvykem, neoplývají konektorovou výbavou. Nejinak tomu je i v tomto případě. Veškerá konektorová výbava se smrskla na pouhé micro-USB a 3,5mm jack. O rozšíření paměti se zase postará slot na microSD karty. Ten oficiálně zvládne spolupracovat s kartou až do velikosti 32 GB.

 

O bezdrátovou komunikaci se pak stará Wi-Fi, podporující standardy 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.0, GPS a volitelně také 3G modul.

 

IMG_20131201_104005 IMG_20131201_104150

 

výkon neurazí ale ani nenadchne

O běh systému se stará chipset MT 8125 od čínského výrobce MediaTek. Ten obsahuje čtyřjádrový procesor o taktu 1,2 GHz. O grafický výkon se zase stará grafický čip PowerVR SGX 544. Této kombinaci sekunduje 1 GB operační paměti. Pro běžné využití, jakým je souběžné prohlížení internetu, přehrávání hudby a komunikace přes chat, nabízí tablet výkonu naprostý dostatek. Ani přehrávání Full HD videa mu nečiní potíže. Ty se však můžou dostavit při hraní nejnáročnějších 3D her. Celkově dosahuje tablet podobného výkonu jako známá Tegra 3 od NVIDIE.

 

IMG_20131201_104116

Videopohled

Bližší a podrobnější pohled na Yoga Tablet poskytuje video. Kromě displeje, konektorů a zvuku se také podíváme na to, jaká je rychlost přístroje, jak vypadá uživatelské rozhraní nebo jak se tablet ovládá pomocí bezdrátové klávesnice.

 

 

Co bude dál?

Unikátním Yoga Tabletům (alias #BETTERWAY) se budeme ještě v následujících dnech a týdnech věnovat, tento článek berte jako ochutnávku, první dojmy, toho, co nás ještě čeká. Testujeme jak 8", tak 10" variantu i s klávesnicemi. Tablety jsou souběžně na testech u dvou autorů blogu, takže informací i různých názorů bude dost!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky