ThinkPad 8: pracovní tablet do ruky (test)

18. 3. 2014 | 39

Lenovo ThinkPad 8 table recenze

Lenovo nám půjčilo očekávaný profesionální Windows tablet ThinkPad 8 s 8” displejem, který padne skvěle do ruky. Ten se celkem neočekávaně brzy objevil v České republice, a jelikož jsme na něj v Las Vegas neměli moc času, dnes jej pořádně otestujeme.

 

V lednu na celosvětovém veletrhu CES 2014 v Las Vegas Lenovo představovalo nový, menší pracovní Windows tablet. Po 10" ThinkPad Tabletu 2 se tak v nabídce společnosti objevil kompaktní, 8" model ThinkPad 8. Kromě toho, že nový model využívá modernější hardware a přesedlal na nový design ThinkPad 2013, díky kterému tablet v podstatě připomíná ThinkPady S, se především jedná o zařízení s odlišným, ovšem velmi příjemným zaměřením.

 

ThinkPad Tablet 2 je 10" tabletem, čili patří mezi větší zařízení. K tomu disponoval kromě dotykového ovládání také přesným ovládáním perem spolu s podporou přítlaku pro psaní poznámek, kreslení a podobně. ThinkPad 8 má, jak naznačuje dvouznačně název, 8" úhlopříčku, ovládání perem nechal stranou, a tak představuje velmi, velmi kompaktní zařízení s plnohodnotnými Windows na cesty, které skvěle padne do ruky, může být stále s vámi, a tak slouží všeobecně pro jakékoliv činnosti za pohybu (od konzumace až po omezenou tvorbu obsahu).

 

P3170088

Porovnání tabletu ThinkPad 8 s Yoga Tabletem 10

 

Vzhledem k našemu krátkému pobytu v Las Vegas, vzhledem k nabitému programu, ale hlavně vzhledem k tomu, že ThinkPad 8 byl na roztrhání, jsme z něj dokázali nasát jen základní esenci a se zařízením si pouze velmi krátce a omezeně pohrát. Nový tablet se však nečekaně brzy objevil v České republice – slyšel jsem lidi, kteří si stěžují, že ještě není k sehnání ani v USA a my už ho zde vesele objednáváme z e-shopů (možná díky tomu mizel od distributorů jako teplé housky). No a díky tomu nám jej Lenovo mohlo nabídnout nyní na test, a tak se v dnešním článku na tablet konečně pořádně podíváme tak, jak si zaslouží.

 

Desktop Mode - 2

Zidealizované marketingové foto ThinkPad 8 a USB 3.0 docku – kam zmizely kabely?

 

Pozn. na úvod: Chtěli jsme si k tabletu půjčit i USB 3.0 dock který je jedním z velkých lákadel zařízení, bohužel však nebyl v době testu k sehnání a my osobně žádný po ruce nemáme. Jsme však domluveni, že pokud to bude možné a dock dorazí, otestujeme jej s tabletem dodatečně. Pouzdro QuickShot jsme bohužel také vyzkoušet nemohli.

 

Videopředstavení

Na videu se věnuji vzhledu, zpracování, konstrukci, displeji, kamerám, konektorům, tlačítkům a zahřívání.

 

 

Vzhled, provedení

Psát oddíl o vzhledu v případě jakéhokoliv tabletu je poměrně náročná záležitost – tablet je v podstatě přenosný displej. Tečka. ThinkPad tabletům se však z nějakého důvodu vždy podařilo se od běžných, ostatních tabletů odlišit. Nevím, zda je to jen barvou (běžné tablety obvykle sází na kovové barvy), povrchovou úpravou (běžné tablety jsou obvykle lesklejší), nebo tvary (běžné tablety jsou obvykle oblejší), ale je to tak.

 

P3170089 P3170094

 

V této “hrdé” tradici pokračuje i ThinkPad 8, ten už ale samozřejmě adoptoval aktuální design ThinkPad 2013 a vzhledově nejblíže má tablet k novým ThinkPadům S (např. S440) – jako byste oddělili displej od notebooku. Ačkoliv na čelní straně není co vymyslet, protože zde máme jen displej celý překrytý až do zaoblených rohů s hrubým, plastovým lemem tvrzeným sklem. Zadní strana je o něco zajímavější – ta již nabídne nový grafitový povrch se zvýrazněnou čočkou fotoaparátu, logem Lenovo a. nakloněným logem ThinkPad (s červenou diodou). Všechny hrany zařízení jsou mírně zaoblené. Upřímně mě ale trochu překvapuje, že na čelní straně kolem displeje nenajdeme žádnou značku Lenovo ani ThinkPad – nápis ThinkPad se mi zde u staršího ThinkPad Tabletu 2 líbil.

 

P3170108 P3170114

 

Rozměry zařízení považuji přímo za ideální – díky 8" úhlopříčce, rozumně širokým okrajům (nad a pod displejem širší, po bocích úzké), gumovým bočnicím a zaobleným okrajům se zařízení skutečně perfektně drží v ruce. V režimu na výšku jej pohodlně uchopím i já s mýma malými rukama. Režim na šířku je zase pohodlný díky dostatku prostoru pod a nad displejem, a tak jej opět udržím jednou rukou.

 

P3170151 P3170154

Tablet se výborně drží v ruce v jakékoliv poloze

 

Fyzické parametry:

  • Rozměry: 224,3 x 132 x 8,8 mm
  • Váha: 406 g

 

Co se provedení a použitých materiálů týče, ThinkPad 8 je zkonstruovaný na své útlé a kompaktní provedení velmi solidně. Přední strana je včetně displeje, jak jsem uvedl, chráněná tvrzeným sklem, lemovaná je tenkým proužkem hrubého plastu. Boky zařízení po celé délce jsou pokryté gumou pro ochranu zařízení, což považuji – podobně jako u nové Yogy 2 – za velmi chytré řešení. Záda testovaného kusu jsou pak kovová (pozn.: verze s mobilním připojením mají záda dělená na kovovou a plastovou část kvůli příjmu).

 

P3170122 P3170157

 

Jak je na tom tedy tablet s pevností? Vlastně opět stejně jako displeje notebooků. Použité materiály jsou vhodné a kvalitní, jejich vrstvení však do jisté míry lehce tuhost snižuje. Pokud chytnete zařízení z obou stran a budete kroutit, samozřejmě se ohne, nicméně pořád se bavíme o konstrukci, která je více než dostatečně odolná. Ještě jednou musím pochválit gumové bočnice.

 

Obraz, zvuk

Pojítkem uživatele a tabletu a také hlavním ovládacím prvkem je vícedotykový 8,3" WUXGA (1 920 x 1 200 bodů) IPS displej, který je překrytý tvrzeným sklem (AGC Dragontrail) s povrchovou úpravou snižující upatlání – těžko říci, zda to funguje, ovšem je pravda, že displej je o trochu méně zašpiněný od prstů než s klasickým sklem. Díky IPS zobrazovací technologii má displej živé, kontrastní barvy a díky vysokému rozlišení (upřímně na můj vkus až zbytečně vysokému – zde by bohatě stačilo HD, ale to je spíš můj osobní problém a ostatní čtenáři budou hodnotu asi kvitovat) zase velmi jemné zobrazení. Díky zvýšené intenzitě podsvícení (udáváno 370 NIT) je možné v omezené míře s tabletem pracovat i v exteriéru, jen nezapomeňte zvýšit jas na maximum. Dodám ještě, že jas je kontrolovaný světelným čidlem.

 

P3170132 P3170158

 

Velmi mě potěšila citlivost dotykového displeje ve spolupráci s Windows 8.1 – bál jsem se, že na 8" displeji bude problém jakkoliv ovládat klasickou plochu Windows a její aplikace, nicméně opak je pravdou. Windows umí velmi dobře vyhodnocovat dotyky, a tak – přestože to rozhodně není nejpohodlnější způsob – je práce v desktopu Windows i na 8" ThinkPadu 8 více než možná.

 

P3170142

 

Reproduktory (2 x 0,5 W) jsou umístěné na spodku zadní strany zařízení, čili stereoefekt, ačkoliv jsou dva, od nich rozhodně prakticky nikdy nečekejte. Hodnocení reproduktorů bohužel budu muset nechat otevřené, protože z nějakého důvodu s nimi byl během testování problém (zpočátku hrály v pořádku, nicméně následně se jim výrazně snížila hlasitost tak, že byly těžko slyšitelné a pravý reproduktor v podstatě jen šuměl) – problém, o kterém jsme již slyšeli. Předpokládám ale, že se jedná o problém s ovladačem či firmware. Pokud si vzpomínám dobře, když reproduktory fungovaly, hrály tak, jak by se od tabletu očekávalo, s adekvátní hlasitostí a použitelnou kvalitou.

 

THIMKPAD8-TABLE - WIN_20140317_091112 THIMKPAD8-TABLE - WIN_20140317_091345

Vlevo: foto z 8MPx kamery, vpravo: foto z přední 2MPx kamery

 

Tablet nabízí standardně dvojici kamer. Nad displejem na přední straně najdeme jednu pro videohovory s rozlišením 2 MPx a pevným ostřením. Pokud není ideální světlo, její záznam je šumný, ale barevně v pořádku. Zadní 8MPx kamera už nabídne autofokus (ostření), přisvětlovací diodu a fotí obstojně, včetně ostrosti a barev. Obě kamery dokáží zaznamenávat video v rozlišení Full HD. Aktivita je signalizovaná zelenou diodou u kamery nad displejem. O záznam zvuku se stará dvojice mikrofonů nalevo a napravo od displeje (za malými otvory), jejichž záznam je velmi čistý a kvalitní.

 

P3170126 P3170096 P3170097

Zleva: přední kamera, zadní kamera s přisvětlením, reproduktory

 

Konektory, ovládací prvky, připojení

Konektorů a slotů na těle tabletu mnoho nenajdeme, nicméně při 8" úhlopříčce to asi nikoho příliš nepřekvapí. Lenovu se však podařilo vměstnat na boky ThinkPadu 8 vše vyloženě potřebné. Na levoboku je to pod krytkou slot pro microSIM (pokud je model vybaven mobilním připojením) a paměťové karty MicroSD (oficiální podpora je až pro 64GB karty, ale věřím, že i větší, 128GB, by tablet zvládl). Pak už je to vlevo jen Micro-HDMI 1.4 konektor (s redukcí tak budete moci připojit nativně velký monitor, projektor či televizi).

 

P3170121 P3170122 P3170124

 

Pravá strana z konektorů nabízí už jen micro-USB 3.0 konektor, zpětně kompatibilní s USB 2.0. Ten slouží kromě připojení příslušenství (přes OTG USB kabel – myši, klávesnice, flash disky, …) také pro nabíjení tabletu nebo pro spojení s ThinkPad USB 3.0 Dockem pro dokování a nenativní rozšíření o LAN, zvuk a dva digitální displeje (k tomu se snad dostaneme později). Dodám jen, že se však konektor nedá použít pro spojení s počítačem jako např. u Android tabletů.

 

P3170147 P3170150

 

Na spodní straně je to pak už jen sdružený audio jack pro sluchátka s mikrofonem.

 

Pozn.: Na internetu a na podpoře jsme zachytili, že někteří uživatelé mají problém s funkčností ThinkPad USB 3.0 Docku, kdy se dock údajně po zasunutí konektoru neustále připojuje a odpojuje, čili ve výsledku se vůbec nenainstaluje a je nefunkční. Naprosto stejný problém nastal, když jsme k tabletu připojili externí 2,5" USB disk, rozhodně to však nebylo z nedostatku energie, protože disk se klasicky roztočil a pracoval, pouze se nebyl schopen připojit do Windows – neustále se připojoval a odpojoval. Na problém se zkusíme ještě podívat, je však možné, že je za vším pouze ovladač USB 3.0 nebo BIOS a je jen třeba počkat na aktualizaci.

 

Kromě dotykového displeje disponuje ThinkPad 8 ještě několika ovládacími prvky. Nejviditelnějším z nich je samozřejmě pod displejem senzorové logo Windows, které slouží samozřejmě pro vstup do nabídky Start. Je třeba se jej mírně déle dotknout (podobně jako u ostatních Lenovo zařízení s tímto senzorovým tlačítkem – to mi upřímně nevyhovuje), po dotyku tablet zavibruje. Zajímavé je, že jím dokážeme tablet také probudit.

 

P3170117

 

Na pravé straně v horní třetině najdeme mechanický vypínač a kolébku hlasitosti. S vypínačem nemám problém, trochu horší je to s ovládáním hlasitosti – kolébka měla být větší, delší, aby se jednak lépe hmatově odlišila od vypínače, ale hlavně aby se lépe ovládala. Takhle je to po slepu spíš buď a nebo, případně překvapení z toho, co se stane.

 

Z bezdrátových adaptérů testovaný tablet disponoval kombinovanou Wi-Fi a/b/g/n s Bluetooth 4.0 od Broadcomu a zde mě tedy zařízení příliš nepotěšilo. Wi-Fi adaptér, nebo možná antény v kombinaci s kovovým tělem (těžko říci) sílou signálu nepřekypovaly. V místech, kde jsem měl s kvalitní 2×2 Intel Wi-Fi na notebooku slušný a na Wi-Fi na mobilu použitelný signál, míval tablet problémy. Příjem vzdálenějších Wi-Fi tedy není silnou stránkou ThinkPadu 8.

 

Specifikace, výkon a testy

CPU-Z HWiNFO32

 

Základem tabletu ThinkPad 8 je velmi úsporná architektura SoC (System on Chip = laicky řečeno všechny čipy v jednom) Intel Atom generace Bay Trail s čtyřjádrovým x86 procesorem Intel Atom Z3770, integrovaným grafickým jádrem Intel HD, 2 GB (opět úsporné) LPDDR3 RAM a překvapivě prostorným, 128GB vnitřním úložištěm.

 

Specifikace:

  • Intel Atom Z3770 (Bay Trail), 4 jádra / 4 vlákna, 1,4-2,4 GHz
  • Integrované grafické jádro Intel HD
  • 2 GB LPDDR3 RAM, 1 066 MHz
  • 128GB eMMC paměť

 

V praxi poskytuje zvolená architektura nejenom skutečně velmi, velmi vysokou úsporu energie (k tomu se ale dostaneme), ale především výkon, který zařízení tohoto určení a rozměrů nejenom odpovídá, ale v mnoha ohledech očekávání převyšuje. Samotný procesor také díky akceleraci obrazu a HD videa bez problému zvládá běžné činnosti od navigace v operačním systému, používání aplikací, a to jak klasické plochy, tak nového, dlaždicového rozhraní, nedělá mu problém prohlížení webu i s Flash animacemi a videy a problém nebyly ani méně náročné a/nebo dotykové hry.

 

Občas se ale tablet zadýchá, to je třeba si říci na rovinu, nicméně s podporou plynulých Windows 8.1 se to nestává vůbec často a čekání není dramatické. Těžko říci, zda je na vině slabý procesor, který samozřejmě i díky své extrémně nízké spotřebě nemůže podávat takové výsledky, nebo vnitřní (a velmi prostorná, 128GB) eMMC paměť, která si však v testech vedla celkem solidně (u malých souborů porazí mechanické disky levou, zadní, velké soubory přenáší zhruba stejně rychle; na SSD disky samozřejmě nedostačuje).

 

Výkonnostních testů jsem provedl skutečně jen nutné minimum, hlavně jsem se zaměřil na výkon procesoru Intel Atom. Ten si mimochodem v porovnání s podobným, mininotebookovým Pentiem v Yoze 2 11 s násobně vyšší spotřebou vedl velmi slušně – výkonnostní rozdíl je znát pouze ve vícevláknových aplikacích, ve zbytku případů (grafika, jednovlákno, převod videa) je rozdíl minimální.

 

Cinebench 11 x264 Bench HD 3

Výkon procesoru (rendering a převod videa)

 

CrystalDiskMark

Rychlost 128GB eMMC úložiště

 

Zahřívání

Co se zahřívání tabletu týče, s tím i přes kovová záda zařízení není větší problém. Za normálního provozu je tablet nanejvýš vlažný, výrazněji zahřát se tělo dokáže až při delší, náročnější činnosti – např. hraní her. To už jsou vyšší teploty mírně znát, nicméně pálení nebo něco podobného rozhodně nečekejte, držení už ale není až tak pohodlné, avšak zahřívání je lokální, a tak stačí tablet uchopit lehce jinak (ani ne na jiném místě, jen ruku posunout).

 

Snímek obrazovky (2)

 

Ke snížení zahřívání může posloužit funkce v dotykové aplikaci Lenovo Settings, tzv. “cool mode”, která sníží výkon tak, aby se snížilo zahřívání. Lenovo tvrdí, že výkon může klesnout až o 20 %.

 

Napájení a výdrž

Uvnitř tabletu najdeme vestavěnou Li-Pol baterii s nominální kapacitou 20,5 Wh, v našem případě kvalitní značky Sony, což velmi chválím (je důležité, aby baterie, které nejsou uživatelsky vyměnitelné nebo nenabízí dodatečnou záruku, byly co nejkvalitnější)! O její nabíjení se stará pro Lenovo tablety již standardní nabíječka s USB konektorem, o výkonu cca 10 W. Nabíjení trvá na můj vkus celkem dlouho, ale drží se v přijatelné délce cca 4,5 hodin. Dodám, že se tablet nabíjí skrze MicroUSB 3.0 konektor na boku.

 

P3170143 P3170145

 

A jak je na tom tablet s výdrží? Díky velmi, velmi úsporné SoC architektuře v čele s procesorem Intel Atom, která má za běžných podmínek spotřebovávat kolem 2-2,5 W (bez displeje), je výdrž velmi slušná. Přestože neumím dát úplně přesné hodnoty, jelikož jsem délku výdrže neměřil vyloženě na stopkách, za standardního, občasného provozu tablet bez problému vydrží celý den (samozřejmě s tím, že ho ve chvílích klidu uspíte). Nepřetržitý provoz by tablet v závislosti na zatížení vydržel mezi 5 (vysoká zátěž např. hraním her) až 10 hodinami (málo náročné činnosti). Běžný provoz s aktivní Wi-Fi Lenovo udává jako 8hodinový, s čímž bych se celkem dokázal ztotožnit.

 

Závěr a zhodnocení

Plusy Mínusy
+ Ideální rozměry do ruky
+ Velmi dobrý displej s vysokou svítivostí
+ Kvalitní provedení a konstrukce
+ MicroUSB 3.0 konektor
+ Zadní 8MPx kamera s AF a přisvětlením
+ Vysoká kapacita úložiště (128 GB)
+ Adekvátní výkon
+ Rozumná výdrž na baterii
+ Bezpečnostní TPM čip
– Slabší příjem Wi-Fi
– Hůře ovladatelná regulace hlasitosti
– Problémy se zvukem

 

Lenovo uvedlo očekávaný a ostře sledovaný pracovní tablet ThinkPad 8, resp. tablet pro profesionály, který má směřovat do ruky každému, kdo je neustále v pohybu, a tak notebook nebo velký tablet nepřipadá v úvahu. Zařízení nabízí skutečně ideální velikost, díky tomu také skvělý užitek právě za pohybu – pohodlně se se zařízením chodí, sedí, leží, cestuje… Nehledě na to, že se mu nemůže upřít opět skvěle trefený profesionální styl a vzhled, kvalitní zpracování a několik drobností, které práci se zařízením vylepší.

 

Díky tomu, jak skvěle zařízení vypadalo při představení a na první pohled, hodně se od něj očekávalo, a tak se logicky silně hledaly mušky, háčky s vírou, že se neobjeví nějaká lodní kotva. Nedostavila se. Za největší chybu ThinkPadu 8 považuji méně kvalitní Wi-Fi, resp. adaptér se slabším příjmem. Méně ergonomické ovládání hlasitosti je o zvyku, problémy s reproduktory budou souviset s ovladači či firmware, podobně jako ojedinělé problémy s USB. (Situaci však budeme sledovat, hlavně v souvislosti s USB konektorem, dockem, ovladači a BIOSem.)

 

Naopak výčet pozitiv a věcí, které se povedly, neopomíjí ty nejdůležitější vlastnosti, což je hlavní. Zařízení má skvělý WUXGA IPS displej, nabízí vrstvenou, chytře navrženou konstrukci s gumovými boky a kovovými zády, univerzální MicroUSB 3.0 konektor pro nabíjení i připojení jiných zařízení (je třeba redukci). Velmi mě potěšila vysoká kapacita úložiště (které není pomalé) ve vyšších verzích. Výdrž na baterii ani přes kvalitní panel nezklamala.

 

Moje zkušenosti všeobecně

Moje zkušenosti s tabletem ThinkPad 8 jsou jen pozitivní – Lenovu se podařilo trefit ideální velikost, provedení i tvary, díky čemuž zařízení skvěle padne do ruky, velmi pohodlně se drží a za všech okolností se s ním dobře pracuje. Při běžné práci se zařízení nijak výrazně nezahřívá, je jen vlažné; až když jsem během cest začal hrát hry, zadní strana se zahřála, nicméně díky inteligentně rozloženým plochám pro úchop jsem jen lehce přehmátl a pokračoval dál. Dodám jen, že se zařízení skutečně dobře drží v ruce, a to nejenom při položení do dlaně na výšku, ale taky při úchopu v režimu na šířku.

 

Překvapením pro mě byla kvalitní dotyková vrstva displeje, která je bez větších problémů použitelná i pro ovládání (kvůli mnou neoblíbenému vysokému rozlišení poměrně titěrné) klasické plochy – skutečně nikdy jsem nepociťoval vyloženě nutnost ani potřebu připojit myš.

 

Co mě naopak ale vytáčelo – to však nesouvisí s tabletem jako takovým – je tradičně česká dotyková klávesnice ve Windows 8.1, kterou vymýšlel zřejmě někdo přímo hlavou. Jinak si neumím vysvětlit, že byl schopen ji odsunou doleva jen proto, aby na pravý bok dal několik sloupců českých znaků. A tak se ptám: Microsofte, fakt nebylo možné je schovat za podržení příslušných znaků bez diakritiky a jinak se – jako na mobilu – soustředit na využití slovníků a automatických oprav?

 

Neměl jsem problém s výdrží na baterii – ačkoliv mi nepřišla úplně dechberoucí (ale to je do jisté míry deformace z Yoga Tabletu s 18hodinovou výdrží, který člověk nabíjí jednou za 2-3 dny), vždy mi na celý den (i více) bez problému stačila. Je však pravda, že jsem tablet kombinoval s notebookem.

 

Celkově je pro mě ThinkPad 8 ideálním Windows tabletem. Myslel jsem si, že ThinkPad Tablet 2 je ten vyvolený, ale 8" je opravdu pohodlnějších. I když samozřejmě “jak na co” – ThinkPad Tablet 2 nabídne digitizér s perem, což je velká výhoda při psaní poznámek, je ovšem větší, a tak se na jednu stranu lépe ovládá i plocha Windows (a to i prsty), na druhou stranu se s ním nemůžete pohybovat tak snadno jako s ThinkPadem 8. Zde tedy víc než u čehokoliv jiného záleží na prioritách a způsobu použití zařízení.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky