NASy Lenovo – co nám Lenovo aktuálně nabízí?

6. 6. 2014 | 1

lenovoemc_nas-25255B5-25255D

V minulém článku jsme se zabývali podrobněji technologií Cloudu a tím, jakou bude tato technologie hrát roli v budoucnu. Dnes se podíváme na to, jaké modely NASů Lenovo aktuálně nabízí, a to jak pro domácnosti, tak i firmy. Jdeme na to!

 

Pro domácnosti – Lenovo Iomega EZ, IX2 a IX4

EZ Media & Backup Center

Model Lenovo Iomega EZ Media & Backup Center je nabízen ve 3 variantách. Jediný rozdíl mezi jednotlivými variantami je velikost použitého diskového prostoru, kde se nabízí ve velikostech 1, 2, nebo 3 TB (připojení SATA II). Je zde tedy pochopitelně jen jedna pozice pro disk, který však není snadno uživatelsky vyměnitelný, čili dopředu pečlivě zvažte, kolik volného prostoru budete potřebovat.

 

Diskový prostor doplňují další HW parametry, a to jmenovitě CPU Marvell na taktu 1,2 GHz, kterému sekunduje RAM paměť o velikosti 128 MB a je typu DDR3.

 

Konektivitu zde zajišťuje jedno USB ve verzi 2.0 a jeden konektor GLAN. Počet uživatelů je v případě modelu EZ omezen na 5.

 

lenovo-70a29002na_thumb

 

Skvělé na těchto NASech je to, že jsou multiplatformní. To znamená, že je lze bez obav používat jak na PC se systémy Windows, tak i Linux a dokonce i na počítačích Mac se systémem OS X, nebo mobilních platformách.

 

Model EZ disponuje mnoha funkcemi, které vám zajistí bezpečí vašich dat. Výkonný zálohovací software chrání data až pěti uživatelům. V případě jakékoliv katastrofy můžete pohodlně spustit obnovu z tohoto uložiště. Zabezpečí i synchronizace dat mezi členy Osobního Cloudu a přístroji datové sítě. Picture Transfer Protocol vám umožní automatický přenos fotografií přímo z digitálních fotoaparátů přes port USB 2.0 – připojíte foťák do USB konektoru na NAS serveru a nové fotky se už budou automaticky stahovat. Fotografie mohou být také automaticky zmenšeny na jakékoliv nižší rozlišení.

 

Typická spotřeba se pohybuje kolem 15 W, což je celkem pěkná hodnota a vyrovná se např. vašemu domácímu satelitnímu set-top-boxu (firemní NAS servery mají již spotřebu pochopitelně vyšší).

 

Váha NASu se pohybuje jen kolem 1,3 kg, což zaručí bezproblémovou manipulaci a o NASu nebudete skoro ani vědět.

 

lenovo-nas-ezmedia-enviro_thumb

 

Tento druh NASu je skvělým kandidátem pro domácnosti, které nechtějí investovat mnoho peněz, ale zároveň si chtějí výhody NASu a Cloudu užít do sytosti.

 

Řada IX (modely IX2 a IX4)

V řadě IX jsou nabízeny celkově 2 modely – IX2, který je dvoudiskový, a IX4, který nabízí disky 4. Jejich vlastnosti a specifikace naleznete níže.

 

 54709_70A69000EA-1_thumb 7c70cf60a0d4cded00a030677195820e-mmf250x250_thumb

Disky

Podobně jako u EZ, i u IX2 se nabízí několik možných variant, které jsou k dispozici na trhu, a to jmenovitě varianta bez disku, dále pak varianty 2 x 2 TB, 2 x 1 TB, 1 x 2 TB nebo 2 x 3 TB. Disky jsou vždy formátu 3.5″, typu SATA II. Máme zde tedy k dispozici celkově 2 volné šachty pro naše disky, osazené dle konfigurace.

 

lenovo-nas-ix2-hiangle_thumb

 

IX4 NAS je k dispozici celkově v 5 verzích, a to bez disku, 2 x 2 TB, 4 x 1 TB, 4 x 2 TB a 4 x 3 TB (3.5”, SATA II). Máme zde tedy k dispozici celkově 4 volné šachty pro disky, což je dvojnásobek oproti IX2 (není to však jediný parametr, kterým IX4 převyšuje dvoudiskovou IX2).

 

lenovo-nas-ix4-300d-open_thumb

 

Výhodou IX2 i IX4 je, že disky jsou uživatelsky jednoduše vyměnitelné, není tedy potřeba žádných velkých technických dovedností ani šroubováku – stačí vám jen holé ruce. Je tedy možné např. v případě poruchy disky rychle a snadno vyměnit, případně pokud plánujete rozšíření, tak ani toto není problémem. Člověk tedy není nabízenými konfiguracemi nijak limitován, může si později NAS uzpůsobit a vybavit podle své potřeby, ostatně to platí jak pro IX2, tak i IX4.

 

Při osazení více disků se nabízí zapojení do pole RAID (u IX2 a IX4 konkrétně RAID 0 a 1) – při RAID 0 se oba disky v systému hlásí jako jeden velký, při RAID 1 je jejich obsah zrcadlený pro ochranu dat při selhání jednoho z disků.

 

Hardware

Dalšími hardwarovými parametry IX2 NASu jsou CPU Marvell 6282 na taktu 1,6 GHz, sekunduje mu 256 MB RAM typu DDR3. Právě díky více použitým diskům a větší míře kapacity nabízí IX2 (i IX4) lepší parametry (CPU, RAM), než NAS EZ.

 

U IX4 je hardware lehce odlišný, je zde osazen procesor Marvell Armada XP Dual-Core o taktu 1,3 GHz a operační paměť o velikosti 512 MB DDR3. Zde je tedy vidět volba ještě silnějšího hardware než v případě IX2, což v konečném důsledku ovlivní nejen celkový výkon, ale i maximální počet podporovaných uživatelů.

 

Marvell Armanda XP je první procesor svého druhu, který je vyloženě zaměřen na cloudové aplikace pro podnikovou sféru. Tyto procesory poskytují nejlepší výkon na 1 W spotřeby. Marvell těmito procesory cílí přímo na NAS servery a servery medií.

 

 

Konektory

Konektorová výbava je u IX2 zastoupena jedním USB ve verzi 2.0 (pro paměťové média, typicky tedy USB flash disky, externí disky, ale připojit můžete také tiskárnu či jiné zařízení a proměnit jej v síťové, dostupné všem v domácnosti) a portem GLAN.

 

U IX4 se nám mění také konektorová výbava. Najdeme zde totiž nově jedno USB 3.0, celkem dvě USB 2.0 a také 2 síťové porty GLAN. USB nám zde slouží buď jako vstup pro externí disky a jiná paměťová média, nebo například pro připojení tiskárny, které ve spojení s NASem proměníme v síťové. USB 3.0 cílí opravdu hlavně na rychlý přenos dat do NASu z externích disků či jiných druhů médií, díky čemuž je možné rychle přenášet velké objemy dat z externích médií na NAS.

 

Vysoký výkon nám zde díky své architektuře zajistí duální gigabitové ethernetové připojení. Díky použití dvou síťových portů dokáže IX4 nabídnout vyšší rychlost, ale také prevenci před selháním připojení.

 

 

Funkce

U obou NASů nechybí ani podpora streamování multimediálního obsahu ve vaší lokální síti (umožňuje přehrávání vašich fotek, videí i hudby na TV, tabletu, telefonu či PC přímo z NAS serveru). Zajištěna je i podpora pro systémy Android a iOS s aplikací LenovoEMC Link, a integrace Torrent Download Manageru.

 

Model IX2 zvládne bez problému obsloužit až 25 uživatelů, což je pro “domácí” NAS velmi slušná hodnota. Lákadlem může být i možnost nahrávání z IP kamer, což ovšem asi typická domácnost tolik nevyužije. Konkrétně IX2 podporuje až 4 kamery zároveň. Můžete si tedy s trochou námahy u vás v domě vytvořit malý kamerový systém, který vám na dům bude dohlížet, je to tedy další skvělá možnost zabezpečení.

 

lenovo-nas-ix2-enviro_thumb

 

IX4 NAS je schopen pojmout až 50 uživatelů, což výrazně převyšuje domácí potřeby. Samotné zálohování dat vám usnadní sada pokročilých nástrojů a podpora Symantec Backup. Pro využití ve firemním prostředí je samozřejmostí implementace Active Directory, kdy může být zařízení připojeno do domény a využívat tak její ověřování uživatelů. Další možností využití je jako záznamové zařízení z IP kamer. Server podporuje až 8 IP kamer, standardně je v systému zahrnuta licence pro jednu kameru.

 

Spotřeba, využití

Typická spotřeba IX2 NASu se pohybuje okolo 25 W, což je skoro dvojnásobný nárůst oproti EZ, nicméně si tento parametr dokáže IX2 obhájit. Celkově je tento NAS vhodný pro náročnější domácnosti, kde bude jeho výkon bezezbytku využit.

 

U IX4 je už spotřeba (hlavně díky více diskům a výkonnějšímu HW) mnohem větší, a to přibližně 60 W. IX4 má velkou výhodu v tom, že je atraktivním zařízením nejen pro domácnosti, ale díky velkému počtu uživatelů se pro něj často rozhodují i menší a střední firmy – každá cílová skupina si u něj přijde na své.

 

Pro firmy – LenovoEMC PX2, PX4

PX2 a PX4

I zde je situace podobná jako u řady IX, tedy PX2 značí dvoudiskový model a PX4 čtyřdiskový model. Půjdeme se na ně tedy podívat trochu podrobněji.

 

 lenovo-emc-px2-300d-network-storage-pro-series-6tb-2hd-x-3tb-emea_ien185696_thumb lenovoemc_px4_400d_hiangle_thumb

 

 

Disky

U modelu PX2 jsou k dispozici 4 varianty kombinace disků, a to úplně bez disku, 2 x 1 TB, 2 x 2 TB a 2 x 3 TB (3.5”, SATA II). Jsou zde tedy osazeny 2 šachty pro disky.

 

PX4 je možné sehnat v následujících konfiguracích disků: bez disků, 4 x 1 TB, 4 x 2 TB, 4 x 3 TB, 4 x 4 TB. Máme tedy snadno dostupné 4 šachty (3.5”, SATA II).

 

Stejně jako u domácích modelů ani zde není problém v rychlém a nenáročném rozšíření diskového prostoru či jen výměně disků v případě problému, to platí jak pro model PX2, tak PX4.

 

Hardware

Celá řada PX nabídne výrazně výkonnější procesory než IX. PX2 už nabídne CPU Intel Atom D525 o taktu jader 1,8 GHz. Operační paměť zde dosahuje rovných 2 GB DDR3. HW je celkově mnohem výkonnější než v případě např. domácího (firemního) IX4 (kde vidíme až čtyřnásobný nárůst!). Je to dáno tím, že se tento druh NASů používá pro náročnější úkony, dokáže spouštět náročnější aplikace a také proto, že k tomuto NASu může přistupovat větší množství uživatelů.

 

StorageReview-Lenovo-EMC-px2-300d-NVR-Bays_thumb

 

PX4 je osazen procesorem Intel Atom D2701 o vyšším taktu jader, a to přesně 2,13 GHz. Sekundují mu rovné 2 GB RAM typu DDR3. PX4 tedy využívá výkonu velmi silného procesoru Intel Atom, je tak nejvhodnějším kandidátem pro větší firmy, jelikož zvládne zásobovat vysoké množství uživatelů a spouštět náročnější aplikace a úlohy.

 

LenovoEMC-px4-400d-NAS-2_thumb

 

Pokud bychom se podívali na srovnání Atomu D525 (PX2) a Atomu D2701 (PX4), tak CPU u PX4 je nejenom výkonnější, ale díky modernější architektuře je rovněž efektivnější a má nižší spotřebu energie.

 

Konektory

PX2 nám nabízí v podstatě shodnou konektorovou výbavu jako IX4: jedno USB 3.0 pro připojení rychlých periferií, dvě USB 2.0 pro pomalejší periferie, které rázem proměníme v síťové (typicky tiskárny), dva porty GLAN a jeden VGA port, díky kterému můžeme připojit monitor a využívat speciálních aplikací k monitorování pomocí IP kamer.

 

1250365_bk_1160-100016317-large_thumb

 

Konektorová výbava modelu PX4 je ještě o trochu vyšší: najdeme zde jedno USB 3.0, tentokrát hned čtyři USB 2.0 (přídavných periferií je tedy možné připojit více), dva konektory GLAN, jeden digitální obrazový konektor HDMI a jeden konektor eSATA, který nám umožní přidávat k NASu externí disky přímým a neomezeným SATA připojením. HDMI zde slouží k tomu, abychom PX4 použili jako “dohledovou” kamerovou stanici, díky digitálnímu konektoru není připojení ovlivněné rušením a nabídne také vyšší rozlišení.

 

lenovoemc_px4_400d_back_thumb

 

 

Funkce

Kompletní záložní ochranu celé podnikové sítě zajišťuje Acronis Backup Software a ochranu dat má na starost řada dalších bezpečnostních prvků, jako je iSCSI blokový přístup, či vestavěný antivirový štít McAfee VirusScan. LenovoEMC je také připraveno pro sledovací kamerová zařízení s automatickou detekcí kamer a jejich bezproblémovou instalací.

 

NAS PX2 umožňuje správu až pro 50 uživatelů (i zde vidíme kapacitu na úrovni IX4), a to právě díky výkonnějšímu HW. Líbí se mi také to, že lze lehce nastavit dobu plánovaného zapnutí, máte tedy o starost méně.

 

PX4 podporuje až 75 uživatelů, hodí se tak do malých, ale spíše středních podniků.  PX4 nabízí mnoho “vychytávek”, které firmám usnadní práci, ale hlavně je přístroj připravený na nejvyšší možné zabezpečení. Šance na ztrátu dat je tedy mizivá.

 

Spotřeba, využití

Typická spotřeba u PX2 se pohybuje okolo 40 W, což na tak výkonný NAS není vůbec mnoho. NAS je určen pro malé a střední podnikání, kde s ním bude člověk maximálně spokojený (nedávno jsem ho měl na testu, byla opravdu radost s ním pracovat a užívat si veškeré výhody).

 

Spotřeba u PX4 se pohybuje okolo 55 W – zde je vidět, že modernější procesor dokázal i přes dvojnásobný počet disků srazit spotřebu, která tak příliš nepřevyšuje model PX2.

 

Kompatibilita pevných disků: Všechny zmíněné NAS servery samozřejmě podporují také 4TB pevné disky, konfigurace s nimi zatím pouze nejsou dostupné. Oficiální seznam kompatibilních pevných disků naleznete po zvolení konkrétního modelu NAS zde.

 

Kompatibilita IP kamer: Oficiální seznam kompatibilních kamer pro připojení k NAS serverům Lenovo najdete zde. Obecně by měly fungovat všechny kamery standardu ONVIF 2.0.

TO JE PRO TUTO CHVÍLI VŠE, A TÍM ZÁROVEŇ KONČÍ “TEORETICKÁ” ČÁST SERIÁLU. TĚŠIT SE OVŠEM MŮŽETE NA NADCHÁZEJÍCÍ UNBOXING VIDEA, TIPY A NÁVODY, PROTO SLEDUJTE, CO SE KOLEM SOUTĚŽE DĚJE A BUĎTE VE STŘEHU!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky