NAS Lenovo: firemní PX2-300D

5. 7. 2014 | 2

Jak jistě víte, Lenovo se spojilo s EMC (Iomegou), vytvořili společný podnik LenovoEMC a nabízí velmi širokou řadu síťových úložných řešení – od domácích mediálních serverů, až po rackové záležitosti do firemních datových center. Dnes se podíváme na pokročilejší firemní LenovoEMC PX2-300D.

Technický úvod

V dnešním článku povrchně a do jisté míry laicky otestujeme NAS server Lenovo: dvoudiskový model PX2 pro velmi náročné domácnosti, ale především menší kanceláře.

V-2525C3-2525BDstYi-25257Eek_thumb-25255B3-25255D

Jak si můžete povšimnout, tak hlavní rozdíl mezi NASy pro firemní a domácí využití je hlavně v procesorovém výkonu a paměti RAM (to jsou takové nejzákladnější rozdíly), kde firemní NASy využívají především procesory Intel Atom, které jsou výpočetním výkonem mnohem dále než NASy domácí, které nabízejí procesory Marvell. Velkou odlišností je i hodnota použité RAM, kde např. u PX2 najdeme rovné 2 GB DDR, kdežto např. u IX2 je to “pouhých” 256 MB. Onen větší výpočetní výkon se pak důsledně podepíše na tom, jak velké množství uživatelů zvládne daný NAS “utáhnout” (PX2 až 50 už., IX2 až 25 už.). Při normálním používání velikost RAM až tak nepocítíte, jde tedy spíše o to, jestli výkon navíc plně využijete, či nikoliv.

Design

73316_thumb

Zařízení má vcelku jednoduchý design. Jedná se o menší šedou krabičku, která, i když se nezdá, je poměrně těžká. Bočnice i horní strana jsou kovové. Na pravé straně najdeme ještě zámek na klíčky.

Na přední straně najdeme malý displej modrého podsvícení a vedle něj dvě kulatá tlačítka, která slouží k výběru informací zobrazovaných na displeji. Dále zde najdeme malý název LenovoEMC. Pod ním se  nachází malé tlačítko zapínání/vypínání přístroje, které se mačká velmi dobře. Je skvělé, že model nabízí i indikační diodky. Naspod najdeme jedno USB, a to ve verzi 3.0.

Provedení

Tím, že je zařízení z kovu, je jednak poměrně těžké (opět zvlášť u dvoudiskového modelu, kde dva 3,5″ disky už na váze udělají svoje…), ale také příjemně pevné a bytelné.

Konektory, tlačítka

73320_thumb

Vnější konektory najdeme samozřejmě na zadní straně. Kromě napájecího konektoru, do kterého zastrčíme dodávaný napájecí adaptér, jsou to také USB 2.0 porty, díky kterým můžeme k síti připojit ještě další USB úložiště (např. na síti nasdílet dočasně flash disk a podobně), ale také Bluetooth adaptér nebo fotoaparát pro přenos dat či tiskárnu. Pak zde už najdeme jen VGA port, který slouží pro připojení monitoru, kde společně s kamerami můžeme využít aplikací pro monitorování.

Na zadní straně najdeme také zdířku zámku Kensington a samozřejmě mřížku ventilátoru.

Vysoký výkon nám zde díky své architektuře zajistí duální gigabitové ethernetové připojení. Je zde možnost využití módů, které zvýší výkon v síti nebo poskytnutí vyšší spolehlivosti s NIC převzetím služeb při případném selhání. Tyto porty jsou schopny automatického rozpoznání síťové rychlosti (10/100/1000Base-T).

Vrátil bych se ještě k přední straně, kde nalezneme, jak jsem zmínil dříve, jeden konektor pro USB 3.0 rozhraní. Ten slouží především k připojení rychlých periferií (disky, flashdisky, apod.), přičemž zadní USB 2.0 porty můžete využít pro pomalejší periferie, jako jsou tiskárny apod., kde je přenosová rychlost nijak neomezuje.

Na přední straně také najdeme i již zmíněný zámek na klíč, který slouží k uzamykání předního panelu, případně odemykání, pokud se chcete dostat k diskovým šachtám, šachty jsou pak tedy lépe chráněny.

Čeho si určitě všimnete, je malý displej, který se nachází na přední straně. Svítí tak akorát a není tedy vůbec rušivý. Displej používá LCD panel. Zobrazuje hlavně informace o tom, jaké jméno vaše zařízení v sítí používá, kolik máte na NASu ještě celkově volného místa (z kolika celkového možného), dále pak vaši IP adresu a samozřejmě datum s časem.

Rozšíření

StorageReview-Lenovo-EMC-px2-300d-NVR-Servicing_thumb-25255B1-25255D 73318_thumb-25255B1-25255D

Uvnitř zařízení najdeme dva sloty pro 3,5″ pevné disky standardu SATA II (SATA III by neměla smysl, ani gigabitová síť nemá takovou datovou propustnost). V případě PX2 je proces výměny disků velmi snadný (dvě šachty, možnost nákupu bez disků, nebo jen s jedním) – stačí otevřít přední plastový panel a máte přístup k oběma šachtám s možností pohodlné, rychlé výměny.

Správa

Správa Lenovo NAS serveru probíhá ve většině případů přes webové rozhraní (i když to není vždy nutné), které je strohé a zároveň jednoduché, viz. snímek níže. Rozhraní je poměrně přehledné, mohlo by být o kapku svižnější, ale na PX2 jsem se nesetkal s žádnou velkou prodlevou nebo problémem. Velkou nevýhodou pro domácí uživatele je fakt, že rozhraní není česky (což by se mělo do budoucna změnit). Toto rozhraní je pro všechny NAS od společnosti Lenovo jednotné.

V-2525C3-2525BDstYi-25257Eek-25255B6-25255D_thumb-25255B2-25255D

K dispozici je ale také Windows aplikace (LenovoEMC Storage Manager), která spíše než na správu slouží pro rychlý přehled o problémech, chybách a stavu připojených NAS serverů, včetně přehledu sdílených složek, nastavení Cloudu či zálohování.

V-2525C3-2525BDstYi-25257Eek_thumb-25255B9-25255D

PX2 – možnostmi míří hlavně do firem

Jak jsem zmínil, naše “NASka”, model PX2, směřuje do firemního prostředí, především do menších kanceláří nebo malých firem. Podíváme se, jaké možnosti a doplňky svým uživatelům může přinést.

lenovoemc-nas-px2-300d-enviro_thumb-25255B4-25255D

Zálohovací software Acronis

Kompletní záložní ochranu celé vaší malé podnikové sítě zaobstará Acronis ABR 11.5 Server s NAS aplikací. Acronis poskytuje automatickou a nepřetržitou ochranu, zálohování pro počítače se systémem Windows nebo Linux Server a samozřejmě NAS servery.

Video dohled (VGA výstup)

Ochrana vašeho domova nebo podnikání může být jednodušší záležitostí, a to díky možnosti vestavěného managementu, skrze software LenovoEMC Storage, kde můžete k VGA výstupu připojit monitor a pokud využíváte kamerové systémy, tak je velice jednoduché monitorovat okolí a vše, co uživatel zrovna potřebuje.

Vestavěný McAfee antivirus

Díky vestavěnému antiviru se uživatel nemusí bát o zneužití svých citlivých dat.

Záloha a obnova PC v síti s True Image Lite 2013 od společnosti Acronis

Výkonný software pro zálohování od Acronis chrání obsah PC a řeší případnou obnovu dat v případě jakýchkoli katastrof.

Automatická detekce kamery

Je zde možnost bezproblémové instalace a nastavení služby Milestone Arcus, díky které můžeme automaticky detekovat kamery, které jsou připojeny k PX2 a nastavit případné nahrávání záznamů, kde je pak pomocí monitoru přes VGA rozhraní můžete sledovat.

Záloha osobního LenovoEMC Cloudu

Synchronizace dat mezi členy osobního Cloudu a síťovými přístroji. Člověk se tak nemusí bát o to, že by mohl o svá data přijít.

Jaké použít disky do NAS?

Na závěr se ještě podíváme na odpověď na poměrně jednoduchou otázku: jaké disky instalovat do NAS serverů? Na první pohled by se mohlo zdát, že do NAS serveru můžeme namontovat (vsunout) jakýkoliv 3,5″ disk (tedy disk pro stolní počítače), který najdeme. Vždyť NAS má v sobě klasické sloty pro takové disky, běžný SATA konektor… Tak jednoduché to však není, protože je třeba myslet minimálně na dvě vlastnosti, které vychází z podstaty NAS serveru a kterými se NAS liší od jiných zařízení používajících pevné disky:

  1. Kompatibilita. Ačkoliv je obvykle do NAS možné nainstalovat jakýkoliv pevný disk odpovídající parametrům, neznamená to, že je takový disk kompatibilní, a už vůbec to neznamená, že je schválený výrobcem NAS (Lenovo). Nekompatibilní disk nejenom nemusí pracovat správně, spolehlivě a bez problémů, použití neschváleného disku však může mít také dopad na zařízení (NAS) a jeho záruku.
  2. Provoz 24×7. Další zásadní vlastností NAS serveru je jeho nepřetržitý (tedy 24×7, nonstop) provoz. Žádný běžný počítač neběží 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. V takovém režimu běží obvykle jen servery a to je ostatně důvod, proč i do nich je nutné instalovat speciální disky, které jsou na takovou zátěž stavěné. S NAS je to úplně stejné.

Pevné disky, které jsou speciálně navržené pro úložiště NAS, jsou stavěné pro nonstop provoz, nabízí rozšířenou záruku, jsou kompatibilní s NAS servery Lenovo a jsou pro ně rovněž oficiálně schválené a testované. Takovými pevnými disky jsou např. WD Red.

wdred_004-25255B5-25255D_thumb

Pevné disky do úložišť NAS WD Red:

  • WD RedWD Red™
  • První pevný disk, speciálně navržený pro úložiště NAS
  • Kapacita až 4 TB
  • Připraven na zátěž 24×7
  • Technologie NASWare™ 2.0 pro zajištění kompatibility a snadné integrace
  • Nízká spotřeba energie a nižší provozní teplota
  • Technologie 3D Active balance Plus pro zlepšení výkonu a spolehlivosti disku
  • Nepřetržitá linka podpory a tříletá omezená záruka
  • Ideální pro domácnosti nebo malé kanceláře (pro NAS s 1-5  pozicemi)

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky