Lenovo ThinkPad Basic Case a Business Topload Case – vyplatí se připlatit?

4. 3. 2013 | 0

Většina majitelů notebooků včetně mě dříve nebo později dojde do stádia, kdy začnou přemýšlet o zavazadle pro přenášení notebooku. Jelikož mám druhý ThinkPad, který občas sekunduje mé T420s, rozhodl jsem se, že mu pořídím důstojný obal, ať už pro chvíle kdy jej potřebuji přenést nebo pro většinu času, kdy je uklizen.

Je nám líto, ale obrázky pro tento článek nejsou dostupné.

Úvod

Jelikož sekundární ThinkPad nepoužívám moc často, rozhodl jsem se jít ekonomicky nejvýhodnější cestou, nicméně držet se značky ThinkPad i u brašny, kvůli některým specifickým vlastnostem. Spotřebitelské oko padlo na základní model brašny ThinkPad Basic Case a druhý vyšší model Business Topload Case. Vyšší model se mi samozřejmě líbil více, nabízí navíc lepší výztuž popruhu, lepší materiály, více organizačních kapes a celkově tak představuje paralelu mého Business BackPacku. Nicméně nevelká priorita a dvojnásobná cena nakonec rozhodly o levnější variantě, ale dnes si tyto dvě brašny představíme a porovnáme společně. Smyslem je zdůraznit, co přidává dražší model navíc.

Vnější vzhled

Obecně vzato se brašna nevymyká designovým zvyklostem typickým pro ThinkPady. Je celá černá, jednoduchá a bez designových výstřelků. Prakticky jediným ozdobným prvkem je již zmíněná imitace TrackPointu, která citlivě spojuje brašnu s notebookem. V největší míře je použitý materiál polosyntetická tkanina, která (na rozdíl od ThinkPad batohu) stářím nepřestává držet tvar, ale teoreticky by mohla být náchylnější na prošoupání. To potvrdit zatím nemohu zejména z důvodu malé frekvence využití mé brašny.

Další prvek, který by někdo mohl nazvat designovým zpestřením, je také asi 8 cm koženky ve spodní části brašny. Pro mě je to spíše prvek praktický, chránící brašnu proti poškrábání a notebook před mokrem od země například v zimních měsících v hromadné dopravě. Nicméně musím uznat, že tato koženka nejen dobře funguje, ale vlastně také dobře vypadá.

Zapínací zipy na brašně jsou kovové a na mě působí poctivě, nejvíc se mi líbí, že táhla zipů jsou celá kovová a rozhodně to není tenký plech nebo měkký kov. Všichni to známe, na oblečení a zavazadlech tato táhla odlámaná, nicméně úplně stejná jako na brašně mám na svém batohu a po dvou letech je pouze odloupaná barva v místech, kde dochází ke tření. Jediná nevýhoda tohoto řešení je, že při chůzi o sebe rády cvakají. Časem vychytáte, ve kterých pozicích to nedělají. Táhla na hlavní kapse mají očko, které je určeno pro nasazení malé kladky a zabezpečení obsahu této kapsy.

Posledním prvkem, o kterém je třeba se zmínit, je ramenní popruh, jeho ukotvení a madla pro přenášení v ruce. Popruh jako takový je opět z polosyntetické tkaniny. Popruh je podle mě v pořádku, ale jeho výztuha pro rameno není nejpohodlnější. Jsou to v podstatě dva díly látky stejné jako na popruhu sešité k sobě tak, aby mezi nimi mohl procházet popruh. Žádné výztuhy se nekonají. Mně osobně to tolik nevadí, ale při delším nošení brašny to může být velmi nepohodlné. Spíš mi ale vadí, že když si neohlídám tuto výztuž, tak mi sklouzne a já mám na rameni akorát popruh. Ukotvení popruhu je zde řešeno opět kovovými karabinkami a taktéž kovovými oky na brašně. Jsou poctivé a nebojím se jejich poškození. Oka na brašně drží všitá ve velmi tvrdých poutcích, která ale bohužel není nemožné ohnout tak, že oko, které má jednu stranu plochou, se v nich protočí, to mi trochu vadí. Co se týká madel, tak ty působí poměrně dobře vyztuženě, svou funkci plní a jsou opět zpestřeny koženkou.

Vnějších rozdílů mezi výše zmíněnými modely brašen není mnoho. Jediné, čeho si člověk všimne, jsou okraje, respektive hrany brašny. Levnější model je má podle mě elegantněji řešeny, ale není to nic podstatného. Taktéž má dražší model brašny vespod nožičky, které ji chrání před nečistotami a poškozením. Poslední rozdíl je to, že u dražšího modelu je polstrovaná část popruhu všita a nelze si jej nastavit podle svých potřeb úplně přesně.

Rozmístění kapes

Jako základní model je tato brašna velmi minimalistická. Nabídne hlavní kapsu pro notebook, která je do jisté míry chráněná, nicméně vnitřek kapsy není polstrován žádným chlupem ani čímkoliv jemným, ale jednoduše se zde nalézá šedivá umělá látka. Jediný prvek, který ozvláštňuje prostou úlohu kapsy, je klip na suchý zip, který aretuje notebook uvnitř kapsy. Na rozdíl od vyššího modelu není klip gumo-textilní natahovací, nýbrž obyčejně z umělé látky a bez loga značky ThinkPad. Mně osobně tento prvek nevyhovoval, takže byl následně odstraněn vystříháním stehů.

Business Topload case nabízí navíc velmi příjemné, měkké a hlavně opravdu jemné výplně, ve které se notebook cítí jako v bavlnce. Obrovské plus také znamená gumová vložka na dvě kapsy, která chrání notebook před prudkými nárazy a v poslední řadě již zmíněný klip, aretující notebook, vypadá také hodnotněji. Avšak největší rozdíl je, že je tato kapsa ve vyšším modelu brašny dělena ještě na dvě přihrádky. Jedna je pro samotný notebook a druhá se hodí spíše na dokumenty.

Na vnitřní straně brašny nalezneme velmi tenkou kapsu na dokumenty a tenké drobnosti, která je odlišná pouze v tom, že dražší brašna má tuto kapsu uzavíratelnou zipem, zatímco levnější má kapsu otevřenou, neuzavíratelnou. Vyšší model nabídne ještě průvlek pro madlo zavazadla, aby nebylo nutné vléct kufr na kolečkách a ještě brašnu na rameni.

Vnější strana je už zajímavější. Zde je takzvaná organizační kapsa na drobnosti, ve které najdeme prvky, které poznáváme i u batohu a vyšší modely brašen se velmi liší. Nejvýraznější je zde přihrádka, která mi nejvíce připomíná přihrádku na UltraBay příslušenství. Není totiž totožná s vyšším modelem brašny ani s batohem – není šitá na míru UltraBay příslušenství. Je opět z šedé syntetické látky a pojme ledacos, včetně dvou UltraBay příslušenství, myši a nebo třeba čepice bez bambule :-). Přihrádka je opět kryta klipem ze syntetické tkaniny, přichytávané suchým zipem.

Dále v této čelní kapse nalezneme několik přihrádek na vizitky či něco podobného formátu a dvě místa na psací potřeby. Přední kapsa nabídne krom výčtu těchto přihrádek přirozeně také místo ve svém vlastním objemu. Sem se hodí umístit například napájecí adaptér.

Business Topload nabídne v této kapse mnoho navíc. Konkrétně se zde nachází killer feature ThinkPad brašen a batohu: přihrádka pro UltraBay příslušenství. Dále je zde velmi tenká přihrádka nejspíš pro CD a jedna pozice pro psací potřebu navíc. Velmi důležitá přidaná hodnota jsou také dvě kapsy – jedna ze síťky a druhá oddělená úplně. No a nesmíme zapomenout na věšáček na klíče.

Další kapsa či přihrádka, tentokrát poslední, se nachází jako úplně první z vnější strany. Kapsa je sice rozměrově rozsáhlá ale je v podstatě plochá a vhodná hlavně na příslušenství v podobě kabelů. Zde nosím téměř vždy síťový kabel s kabelem k telefonu, ale vejde se jich sem samozřejmě více. Tato kapsa má na táhlu zipu prvek, ve kterém ThinkPadista okamžitě pozná symbol trackpointu. Kapsa je identická pro oba modely brašen.

ThinkPad Business Topload Case nabízí ještě jeden organizér úplně navíc. Je to škvíra pod madlem, určená nejspíš pro přenos dokladů. Tuto kapsičku taktéž naleznete na ThinkPad batohu.

Verdikt

Lenovo nabízí k ThinkPadům Classic, případně k dalším notebookům, poměrně zajímavé, šikovné a snad by se dalo říci i stylové brašny. Nabízí více druhů, a tak si každý může vybrat, která bude nejlépe vyhovovat jeho potřebám. Nejnižší model je opravdu zaměřen na cenu a postačí na to základní, co po ní člověk může chtít. Vyšší model už není úplně levný, ale vzhledem k ceně nabídne slušnou kvalitu zpracování, praktičnost a specifické prvky, které ocení ThinkPadista, ale i uživatel běžného notebooku.

Závěr

Dospěl jsem k názoru, že mi nejlevnější brašna stačí a vlastně vyhovuje, vzhledem k jejímu využití jednou za měsíc, takže jednoduše vyhoví každému nenáročnému nebo občasnému uživateli. Pokud bych měl nosit notebook každý den v brašně, určitě bych se podíval po vyšších modelech, protože poskytují lepší ochranu, pohodlnější nošení, nabídnou více variability, některé specialitky a jako celek je například Business Topload Case naprosto ideální.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky