IdeaPad Yoga 2 Pro: stejně ohebná, ale lehčí, tenčí a se skvělým displejem

25. 11. 2013 | 15

IdeaPad Yoga 2 Pro první pohled

Konečně nám dorazil IdeaPad Yoga 2 Pro, dokonce ve finální (sice ne české) verzi s Core i5, SSD a proslulým QHD+ displejem. Dnes se na tento unikátní Ultrabook poprvé podíváme v textu, na fotkách i na videu. Co se oproti původní Yoze změnilo, vylepšilo a co je naopak stejné?

 

Myslím si, že “Ultrabook mnoha poloh” IdeaPad Yoga jako takový již netřeba představovat – je to ve své kategorii asi nejzajímavější zařízení, které využívá speciálních pantů víka displeje (patent Lenovo), jež se dají otáčet o 360°, díky čemuž je zařízení možné jedním pohybem “zlomit” z notebooku do polohy stojánku, stanu nebo zařízení používat jako tablet, kdy displej leží na zadní straně základny. Už od začátku se nám koncept Yogy velmi líbil, zaujal nejen nás, a tak se nově chystá také ThinkPad Yoga do pracovního prostředí. Více o IdeaPadech Yoga se dozvíte v samostatných článcích, např. naše recenze původní 13" Yogy zde.

 

Lenovo-Yoga-11_800

Původní IdeaPad Yoga

 

Letos se dočkala Yoga logicky své nové generace, která přináší vlastně vše, co se od pravého nástupce očekává – notebook je lehčí, tenčí, nabídne moderní architekturu a procesory, předinstalované Windows 8.1 a v mnoha ohledech se poučil z chyb minulé verze. Pro dnešní test jsme dostali k dispozici finální konfiguraci, ovšem ne z Čech, a tak nenabídne českou klávesnici. Ve výbavě jí nechybí Intel Core i5, dostatek paměti, SSD disk ani nová podsvícená klávesnice.

 

První pohled na videu

 

Vzhled a provedení

Na pohled se nová Yoga 2 Pro od svého předchůdce v podstatě neliší, ostatně ani není jak. Zařízení se stále dodává v (usedlé) stříbrné a (pro nás stále atraktivnější) oranžové barvě s černým vnitřkem (na oranžovou zde v ČR zatím čekáme, ale brzy se dočkáme). Změny ve vzhledu jsou jen drobné, na pohled kosmetické – nový model je samozřejmě o nějaký milimetr tenčí, což je znát nejen na základně, ale i v části s displejem, a jeho tvary jsou víc rafinované, opticky jej ještě ztenčují (plynulé zaoblení).

 

PB240088 PB240105

 

Celá lícní strana základny stále nabízí měkčený povrch imitující kůži, což není jen příjemné, ale i praktické, protože v různých režimech zařízení v těchto místech držíme. Měkčený povrch se s novou generací rozšířil i na boky a hrany jak základny, tak víka displeje. No a tradičně mají i vnější plochy jakýsi metalický měkčený povrch, připomínající silikon. Opět nejen příjemné, ale i praktické z pohledu úchopu.

 

PB240096 PB240107

 

Co se provedení a konstrukce týče, Yoga 2 Pro je stále kompletně kovová (ze slitiny hliníku), a tak i přes velmi tenké křivky vykazuje solidní pevnost a tuhost, v žádném místě Ultrabook nevrže, nevydává žádné jiné pazvuky a samovolně se neprohýbá. Víko je při své tenkosti přirozeně měkčí, ale odolné je dost.

 

Rozměry a váha
  • Rozměry: 330 x 220 x 15,5 mm
  • Váha: 1,39 kg

 

Obraz a zvuk

Hlavní změnou a také lákadlem nové Yogy 2 Pro je samozřejmě už několikrát zmíněný displej. Nová generace 13" Yogy totiž přináší dotykový 13,3" QHD+ displej, což je rozlišení 3 200 x 1 800 bodů (to je téměř 6 MPx), s technologií zobrazení IPS a RGBW subpixely. Jas je regulovaný automaticky světelným čidlem vpravo nad displejem.

 

PB240130

PB240133PB240134

PB240135PB240136

 

Co to všechno znamená? Displej dokáže zobrazovat s nevídanou jemností, kdy z běžné pozorovací vzdálenosti již nejste schopni rozeznat jednotlivé body. Největší přínos vidíte v textu (písmech), který je dokonale jasný a ostrý – aby ne, v praxi zobrazuje displej s 4x větším detailem, než je běžné. Je tu však jedno velké ale, a to je předpoklad, že aplikace musí být pro takové rozlišení uzpůsobena. Operační systém Windows 8.1 v drtivé většině případů uzpůsobený je, a tak je zobrazení ostré a jasné, ikony i fonty s obrovským detailem, z vysokého rozlišení těží ale i nové dlaždicové rozhraní, které je ostřejší než kdy jindy. Aplikace třetích stran však obvykle takovou jemnost nepodporují, a tak je Windows 8.1 většinou roztáhne a ve finále jsou rozmazané (což je lepší varianta, než kdyby nedošlo ke zvětšení písma, pak byste nic nepřečetli).

 

PB240111 PB240113

 

IPS panel zajistí velmi dobré podání barev, kontrast a samozřejmě také výborné pozorovací úhly. Je však jasné, že čím vyšší rozlišení, tím vyšší spotřeba. Jak tedy Lenovo dokázalo udržet balanc mezi spotřebou a kvalitou obrazu? Odpovědí je RGBW uspořádání subpixelů – každý bod v displeji Yogy 2 Pro není složen ze tří, ale ze čtyř barev: k tradiční trojici červené, zelené a modré se přidává ještě čtvrtá, bíla barva. Ta zajišťuje vyšší jas při nižším podsvícení. RGBW displej však obecně nedokáže dosáhnout 100% stejného jasu barev (především žluté) jako na klasickém displeji – to je ostatně důvod, proč muselo Lenovo vydat aktualizaci BIOSu 31 a správce napájení pro Yogu 2 Pro, které řeší problém s tmavou žlutou barvou.

 

PB240094 PB240110

 

Jak jsem zmínil, obrazovka je vícedotyková, podporující až 10 prstů najednou, s výbornou citlivostí. Překrytá je jednolitým sklem, které končí až v rozích a u pantů, v rámci kterého se uhnízdilo i tlačítko Start, jež je nově dotykové, aby nemuselo být sklo přerušeno. Je třeba si zvyknout na to, že dotykové tlačítko je méně citlivé, než jsem zvyklý např. z mobilních telefonů, takže je třeba prst podržet o setinku vteřiny déle nebo více zatlačit. Na druhou stranu je tím eliminováno vyloženě nechtěné stlačení.

 

Víko displeje je tedy možné otočit díky speciálním Yoga pantům o 360° a využít všech čtyř režimů provozu (notebook, stojánek, stan, tablet). Software navíc nově dokáže jednotlivé polohy nejenom rozeznat, ale i indikovat. Na základě otočení se samozřejmě inteligentně vypíná klávesnice, touchpad a podsvícení (viz. video). Odpor pantů je plynulý a celkem silný, a tak udrží obrazovku ve správné poloze, ačkoliv kvůli tenkému víku už pozorujeme kyv “pružením”. K základně je víko přitahováno poměrně silnými magnety, a tak i v zavřené poloze nebo režimu tablet dobře drží. Potěšilo mě, že ačkoliv nejde otevřít jednou rukou, vytvořilo Lenovo v základně a víku vykrojení podél celé přední hrany, a tak není problém jej otevřít.

 

Zvuk

Notebook je vybavený dvojicí stereo reproduktorů na spodní straně pod opěrkami zápěstí, hrají tedy dolů a je možné je na měkkém povrchu částečně zadusit. Jejich zvuk je až překvapivě kvalitní a poměrně hlasitý, přitom si zachovávají čistotu projevu bez rezonance a šumů – rozhodně překvapily. Rozšíření Dolby Digital Plus dodává zvuku nadstandardní prokreslení středů i basů, ačkoliv ne tak agresivní.

 

PB240093 PB240121

 

Webová kamera a mikrofon

Nad displejem najdeme HD webovou kameru s indikací bílou diodou a dvojicí mikrofonů pro redukci ruchů v pozadí. Kamera poskytuje velmi slušný a plynulý obraz i se slušným barevným podáním, mikrofony nahrávají čistě, ale s mírně elektronickým nádechem.

 

Klávesnice a polohovadla

Lenovo nabízí v Yoze 2 Pro inovovanou klávesnici. Ačkoliv se na pohled jedná o starou známou šestiřadou AccuType s ostrůvkovými klávesami s mírným ergonomickým klenutím, prošla změnami a odpovídá klávesnici, kterou jsme mohli vidět v IdeaPadech U330 a U430. Má znatelně mělčí a jemnější chod, což se k tenkému stroji hodí, ale mně úplně zpočátku neseděl (je třeba si zvyknout, mám rád hlubší chod ThinkPadů). Zásadním vylepšením však je dostupnost bílého podsvícení po vzoru jiných IdeaPadů – svítí nejenom znaky na klávesách, ale také jejich okraje, což vypadá efektně.

 

PB240097 PB240126

 

Na pravé straně najdeme několik dodatečných tlačítek pro ovládání hlasitosti, otáčení displeje a napájení – to aby byly k dispozici ve všech režimech. Úplně u přední hrany je to podsvícené tlačítko napájení (svítí, když je notebook zapnutý, bliká, když spí), hned vedle OneKey Recovery (případně “Novo” tlačítko pro přístup do BIOSu a obnovení zařízení). Blíže k zadní straně najdeme ještě zámek automatického otáčení displeje a kolíbku pro regulaci hlasitosti, která je na můj vkus trochu moc citlivá.

 

PB240128 PB240139

 

ClickPad

Clickpad změn nedoznal – jedná se o dotykovou plochu s jedním vestavěným tlačítkem, stisknout se dá zhruba od horní třetiny níže, stisk je mělký, tužší, doprovázen jasným, ale tichým kliknutím. Dodavatelem je Synaptics, povrch je matný, a tak je polohování přesné i pohodlné.

 

PB240100 PB240103

 

Změnilo se však umístění clickpadu, který se nově posunul o něco doprava. Je to nezvyk a upřímně příliš změně nerozumím, nicméně než o pohodlí je to o zvyku a po chvíli praxe to nepředstavuje problém.

 

Inteligentní vypínání

Klávesnice, clickpad i podsvícení se automaticky inteligentně vypínají v závislosti na režimu zařízení. Pokud je Yoga v režimu notebooku, clickpad funguje, klávesnice také a případně svítí. Po otočení do jiného režimu se obě zařízení deaktivují, podsvícení klávesnice se vypne, ale inteligentně zase zapne při přechodu do režimu notebook – to je příjemné.

 

Konektory a připojení

IdeaPad Yoga 2 Pro je velmi tenké a kompaktní zařízení, jak to tak bývá, nenabídne mnoho konektorů, ale o vše podstatné je postaráno (až na obrazový konektor plné velikosti). Vlevo je to vedle plochého napájecího konektoru jedno USB 3.0, micro-HDMI (zde je bohužel nutná redukce, kterou v balení nenajdete) a čtečka paměťových karet. Vpravo je to už jen sdružený konektor sluchátek a mikrofonu a USB 3.0 s podporou stálého napájení.

 

PB240138 PB240140

 

Podpora bezdrátových sítí v Yoze 2 Pro nepřekvapí ani nenadchne: jedná se o kombinaci Wi-Fi B/G/N a Bluetooth 4.0 na jednom adaptéru, ve všech případech Intel Wireless-N 7260.

 

Výkon a zahřívání

HWiNFO64

CPU-Z GPU-Z CrystalDiskInfo

 

Yoga 2 Pro nabízí vždy velmi úsporné, dvoujádrové Intel Core i5 nebo i7 procesory aktuální generace Haswell. V testovaném kousku jsme našli Core i5, 4 GB RAM a 128GB SSD disk. Ve výsledku tak notebook nabídl víc než dost výkonu pro běžnou práci, prohlížení webu i multimédia, díky poměrně rychlému SSD disku (s rychlým čtením, ovšem s celkem pomalým zápisem – na poměry SSD disků) byl start notebooku, práce ve Windows i spouštění aplikací skutečně velmi rychlé a plynulé. Díky moderní integrované grafice Intel HD 4400 nabízí Yoga 2 Pro i základní výkon pro hraní starších nebo méně náročných her, což je fajn.

 

Testovaná konfigurace
  • Procesor: Intel Core i5-4200U (2 jádra / 4 vlákna, 1,6-2,6 GHz, 15W TDP)
  • Operační paměť: 4 GB DDR3L RAM (1 600 MHz)
  • Grafický čip: Intel HD 4400 (integrovaný)
  • 128GB SSD disk Samsung

 

Chlazení a zahřívání

Yoga 2 Pro používá stejné rozmístění i konstrukci chlazení jako původní Yoga. Hraje jí však do karet fakt, že používá mnohem úspornější architekturu s menším počtem čipů (ULV Haswell). Komponenty jsou umístěné zhruba uprostřed zařízení v zadní polovině, výdech chlazení je široký v oblasti mezi panty. Notebook dýchá skrze klávesnici, protože na rubové straně průduchy nemá.

 

PB240102 PB240119

 

Za běžného provozu jsou teploty naprosto v pořádku, chlazení je většinou velmi (nízké otáčky) nebo úplně tiché, ventilátor navíc vydává příjemný, pouze “šumivý” zvuk. Jiná je však situace s vysokou zátěží a Yoga 2 Pro dokazuje, že na vysokou/extrémní zátěž prostě stavěná není, upřímně jí to ale nevyčítám. Naším klasickým zátěžovým testem prošla (více než 20 minut zatížení GPU i CPU pomocí FurMark a Prime95), ovšem teploty čipu se velmi rychle vyhouply k 80°C, kdy procesoru spadl kvůli ochraně před přehřátím takt na 1 GHz, kde se následně stále držel. Tělo bylo v přední polovině v podstatě studené, v zadní polovině především uprostřed a také vlevo se již zahřálo, ale až na lokální teploty kolem 45-49°C bylo vše v pořádku.

 

25 minut vysoké zátěže teploty

Teploty po 25 minutách maximální zátěže

 

Yoga-2-Pro-teploty

Povrchové teploty po 25 minutách maximální zátěže

 

Napájení a výdrž

Ultrabook má logicky vestavěnou 4článkovou Li-Pol baterii, kterou najdeme v prostoru opěrek. Její kapacita je nadprůměrná, 54 Wh, a to především – předpokládám – z důvodu použití displeje s velmi vysokým rozlišením. Ačkoliv má je displej uzpůsoben pro snížení spotřeby, stále je významným “žroutem” energie. V balení najdeme také typickou “Yoga” tenkou nabíječku s výkonem 65 W a novým, plochým konektorem.

 

PB240109

 

Notebook vydrží na baterii v běžném, i mírně náročnějším (web, videa) provozu s poměrně vysokým jasem kolem 5,5 hodiny, pokud budeme energii šetřit a snížíme jas, můžeme se snadno dostat i na víc. Nový správce napájení Energy Manager (více v našem samostatném článku) poskytuje poměrně velké množství nastavení od automatické změny obnovovací frekvence displeje, přes ovládání stálého napájení pravého USB 3.0, ale také zajímavou možnost urychlení nabíjení baterie, kterou je tak v tomto režimu možné nabít už za něco málo přes hodinu a půl. Počítejte s vyšším zahříváním, notebook se musí aktivně chladit a neměl by být v horku.

 

Software

Untitled

 

Ve většině případů sekci software vynechávám, ale v tomto případě ji rád zmíním. Yoga 2 Pro totiž nabízí slušnou nadílku vlastních Yoga aplikací, které se mohou hodit v různých režimech a skutečně nejsou vůbec špatné:

  • Obecným “hubem” pro informace a odkazy na aplikace v jednotlivých režimech je aplikace Yoga Picks.
  • Aplikace Yoga Phone Companion umožní skrze aplikaci spárovat s počítačem až dva Android telefony a přehrávat z nich obsah, číst a odesílat zprávy apod.
  • Yoga Camera Man pořizuje fotky s efekty, fotit můžeme pomocí hlasového příkazu (anglicky) díky Lenovo Smart Voice.
  • Yoga Chef nabídne databázi receptů, krok za krokem, ovšem v angličtině. Aplikaci lze opět ovládat hlasem.
  • Yoga Photo Touch umožní upravovat fotky – přidávat bubliny a jiné “nálepky”, vytvářet koláže apod. pomocí vašich prstů. Celkem zábavné a užitečné.
  • Lenovo Transition – desktopová aplikace umožňující povolit automatické spuštění prezentace (PowerPoint) nebo režimu celé obrazovky (fotky, video), když přepnete Yogu do jiného režimu než notebook.
  • Lenovo Motion Control – ovládání fotogalerií nebo přehrávání hudby mávnutím ruky. Sice zajímavé, ale upřímně spíš jen na okrasu. Mávání funguje, ale ne vždy je podporováno.

 

Závěr a zhodnocení

+ Unikátní konstrukce: notebook i tablet v jednom

+ Lehčí, tenčí

+ Podsvícená kvalitní klávesnice

+ Výborný QHD+ IPS displej

+ Tichý chod

+ Solidní zvuk s Dolby Digital Plus

– Throttling při vysokém zatížení

– Vyšší spotřeba kvůli displeji

 

Yoga 2 Pro není revolucí, ale velmi příjemnou evolucí a vylepšení už tak skvělé původní Yogy. Ve všech ohledech bylo zařízení zdokonaleno a vzhledem k tomu, že se mi líbila už první Yoga před rokem, nemůžu říct na Yogu 2 Pro křivého slova.

 

Není žádná vlastnost, ve které by došlo ke zhoršení. Dá se pouze spekulovat o tom, zda je dobře, že notebook není schopen dlouhé maximální zátěže. Z mého pohledu to problém není, protože to ani není očekávaný způsob použití zařízení, nicméně pokud je to pro vás důležité, Yogu 2 Pro musíte přeskočit.

 

Notebook je lehčí i tenčí než dříve, nabízí velmi dobrou klávesnici konečně s podsvícením, rozumně dlouhou výdrž na baterii (více než 5 hodin), no a samozřejmě skvělý design. Zvuk s Dolby Digital Plus, kamera i mikrofony jsou výrazně lepší než dříve, no a obrazovku ani nemá smysl zmiňovat – se svým QHD+ rozlišení nabízí nevídanou jemnost obrazu (pokud jí aplikace dokáže využít, což je dnes ještě často problém) i velmi dobrou kvalitu zobrazení.

 

Lenovo IdeaPad Yoga 2 Pro si pro mě stále drží první příčku mezi konvertibilními Ultrabooky – lepší koncept jsem ještě neviděl. Já osobně se ještě těším na 11" variantu, pokud dorazí, která je pro mě ideálem z pohledu velikosti.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky