lt2934z lbcz title png 1

ThinkVision LT2934z: AH-IPS panorama s kamerou i reproduktory

14. 11. 2013 | 3

Lenovo uvádí na trh obrovský 29″ pracovní monitor ThinkVision LT2934z, který se kromě AH-IPS obrazovky, vestavěné Full HD kamery a stereo reproduktorů může pochlubit zřídka vídaným poměrem stran 21:9. Novinku si dnes představíme, nebude chybět zamyšlení nad tím, zda 21:9 má do kanceláře vůbec smysl.

Monitory Lenovo

Co se monitorů Lenovo týče, ty se jasně dělí do dvou kategorií podobně jako všechny ostatní produkty společnosti: na monitory určené na doma, pro zábavu, případně do malých firem (řada LS), no a na profesionální monitory ThinkVision (řada LT) do pracovního prostředí, které se vyznačují především účelným, decentním designem a ergonomickým provedením s polohovatelným stojanem.

V nabídce monitorů ThinkVision existuje několik variant, které poznáte podle koncovky modelového čísla: bez koncovky jsou základní modely; “p” na konci mají monitory pro náročné, s kvalitními stojany umožňujícími nastavení výšky, sklonu, otočení a také režimu na výšku. Pokud má monitor na konci modelového čísla “z”, znamená to, že nabízí kompletní řešení pro webovou komunikaci (tzn. monitor je vybaven kvalitní webovou kamerou s mikrofony a reproduktory, obvykle s certifikací pro Lync). Osobně je poslední varianta má nejoblíbenější – mám rád řešení “vše v jednom”.

Panoramatický “All-in-One” monitor LT2934z

LT2934z_01 copy LT2934z_03 copy

Dnes si představíme nový a (nejen v rámci nabídky Lenovo) unikátní 29″ profesionální monitor ThinkVision LT2934z, který “vyzobal” a kombinuje v podstatě všechny nejlepší výhody a možnosti pracovních monitorů Lenovo, přidává k nim však ještě třešničku na dortu: panoramatické zobrazení 21:9, čili ještě “širokoúhlejší” než klasických 16:9. Pokud vás už teď musí polívat studenou vodou, protože nechápete, kam až honba za “širokoúhlostí” může ještě dojít, buďte v klidu – nejenže to není tak špatné, jak se může zdát, ale skutečně má tento poměr stran své nesporné výhody, které i mě překvapily!

LT2934z v kostce

ThinkVision LT2934z představuje monitor, který má ambice velmi dobře posloužit v moderních kancelářích, protože nabízí obrazovku s rozlišením a velikostí odpovídající dvěma běžným kancelářským monitorům vedle sebe, zároveň je kompletně vybavený pro videokonference díky webové kameře a reproduktorům.

 

LT2934z_09 copy LT2934z_07 copy

Vlevo: konektory vzadu, vpravo: konektory na boku (audio, USB 3.0 a nabíjecí USB 3.0)

  • 29″ AH-IPS panel s poměrem stran 21:9 a rozlišením 2 560 x 1 080 bodů
  • Pozorovací úhly 178° / 178°, 100 % sRGB, 91 % NTSC, LTU 14 bitů
  • Obrazové vstupy: VGA, DVI, HDMI 1.4, DisplayPort 1.2, MHL
  • USB 3.0 hub s možností přepínání ovládání počítače a vyhrazeným USB 3.0 konektorem pro nabíjení
  • Vestavěná nastavitelná Full HD (2 MPx) webová kamera
  • Vestavěná dvojice mikrofonů pro odstranění ruchů
  • Vestavěné stereofonní reproduktory (2 x 3 Watty)
  • Nejvyšší ekologické normy a certifikace

Nový design

LT2934z_02 copy LT2934z_06 copy

ThinkVision LT2934z přináší nový design. Z pohledu marketingu se pyšní velmi tenkým rámečkem (po stranách a nahoře pouze 2 mm, spodní rámeček má kvůli umístění dotykových tlačítek 20 mm), toho je však dosaženo použitím tzv. “Infinity Glass”, tedy jednolité matné průhledné vrstvy, která překrývá celou obrazovku až do krajů (nejedná se však o ochranné tvrzené sklo). Zajímavostí je, že rámeček je vyvedený ve tmavém kovu, což působí elegantně.

Kvalitní stojan

LT2934z_04 copy LT2934z_08 copy

První výhodou, kterou po vzoru rodiny ThinkVision model LT2934z přejímá, je nadstandardní stojan umožňující ergonomické polohování a správu kabeláže pomocí vyhrazeného oka. Stojan je sice trochu jiný, něž jaký nabízí ostatní monitory ThinkVision (kvůli unikátním rozměrům a provedení nového modelu), nicméně poskytuje prakticky stejné možnosti polohování: změnu výšky (110 mm), otočení (+/- 45°) a náklonu (-5° až +25°), pouze režim na výšku není kvůli poměru stran možný. Nicméně ani by to nedávalo smysl kvůli webové kameře a vestavěným reproduktorům. Stojan je možné odepnout a využít VESA montážní závity s roztečí 100 mm.

Vestavená kamera a reproduktory

LT2934z_05 copy LT2934z_10 copy

Díky tomu, že se LT2934z hlásí mezi “All-in-One” monitory, nabídne vestavěnou webovou kameru a reproduktory. Kamera sídlí tradičně nad obrazovkou, nově nabízí možnost nastavení úhlu snímání. Její rozlišení čítá úctyhodné 2 MPx, čili 1080p neboli Full HD. V tandemu s kvalitní webovou kamerou je dvojice mikrofonů s funkcí odstranění ruchů a šumu. Pod displejem pak najdeme digitální stereofonní reproduktory, každý s výkonem 3 Watty.

29″ panoramatická AH-IPS obrazovka

Zásadním parametrem u ThinkVisionu LT2934z však je displej samotný – monitor dostal do vínku kvalitní AH-IPS panel se zřídka vídaným poměrem stran 21:9 (o tom si povíme níže) a celkem zajímavými parametry. Rozlišení obrazovky jako takové činí 2 560 x 1 080 bodů, a tak nabídne podobnou rozteč bodů jako 24″ LT2452p nebo 30″ LT3053p, konkrétně 0,2628 mm, kterou považuji za optimální (mezi 0,25 a 0,27). Zároveň toto rozlišení v kombinaci s užitnou plochou představuje prakticky dva běžné kancelářské monitory vedle sebe, ovšem v jedné ploše, beze “švů”. Více informací ve specifikacích níže

Parametry panelu

  • 29″ AH-IPS, 2 560 x 1 080 bodů, rozměry 672,8 x 283,8 mm
  • Bílé LED podsvícení
  • Rozteč bodů: 0,2628 mm, hustota bodů: 96 PPI
  • Pozorovací úhly: 178° / 178°
  • Odezva (GtG): 7 ms
  • Svítivost maximální (typická): 300 NIT
  • Svítivost minimální (typická): 250 NIT
  • Kontrast (typický): 1000:1
  • Dynamický kontrast (typický): 3M:1
  • Gamut NTSC CIE 1931 / 1976: 72 % / 91 %
  • Gamut sRGB 1931 / 1976: 100 % / 91,3 %
  • Barevná podpora: 16,7 milionů
  • LUT procesor: 14 bitů

Ekologický

Po vzoru ostatních ThinkVision monitorů dbá také nový LT2934z na životní prostředí. Monitor tak získal opět nejvyšší ekologická ocenění a certifikace, jako je Energy Star 6.0, TCO Display 6.0, TCO Certified Edge 1.2, TUV Green Mark, EPEAT Gold, ULEnvironment Gold, China Energy Ladder 1, Carbon Foot Print. Monitor je navíc vyroben za použití 85 % recyklovaných plastů.

Má panoramatická obrazovka smysl?

Otázkou však zůstává, zda má panoramatické, tedy 21:9, provedení nějaký smysl, nebo zda je to jeden z “marketingových taháků”. Inu, odpověď je celkem prostá: smysl určitě má, ale ne pro každého (mimochodem při poměru stran 21:9 u moderních filmů neuvidíte černé pruhy nahoře a dole). Teď si ale výhody panoramatické obrazovky spolu s možností připojení více obrazových vstupů popíšeme…

Dvě aplikace vedle sebe

Pokud máme k monitoru připojený pouze jeden počítač, pak přijde panoramatický displej vhod každému, kdo je zvyklý pracovat s více aplikacemi najednou. Pro mě osobně je to v podstatě každodenní náplň práce – na jedné polovině obrazovky dokument nebo prezentace s informacemi, na druhé polovině připravovaný článek nebo zpracovávaný dokument, kdy jeden dokument slouží jako zdroj pro druhý a naopak. Vhod přijde ale i např. programátorům, kde na jedné polovině obrazu editují zdrojový kód, na druhé zase prohlížejí finální aplikaci. Podobně poslouží při práci v modelovacím nebo grafickém software.

 image

Dvě aplikace vedle sebe na panoramatickém monitoru

V takových případech je panoramatický monitor velkou výhodou, protože poskytne prostor jako dvě klasické 5:4 obrazovky vedle sebe. A to ani nemluvě, kdybych si ještě pomocí funkce Snap ve Windows 8 připnul na okraj konverzaci ve Skype, což se mi také často stává. Celkově je panoramatická obrazovka obecně vhodná pro Windows 8, protože kromě připínání aplikací vedle sebe (funkce Snap) umožní také vidět více dlaždic/zástupců v nové nabídce Start nebo více informací ve Store aplikacích, které jsou obvykle orientované na šířku.

 

image

Dva obrazové vstupy najednou a přepínání připojených počítačů

Díky široké škále obrazových vstupů (veskrze digitálních, samozřejmě) umožní ale LT2934z také připojit hned několik zdrojů najednou. Podobně jako LT2452p nebo LT3053p dává navíc možnost zobrazit obraz v obraze (PiP) nebo obraz vedle obrazu (PbP). V takových režimech monitor funguje a také se počítači hlásí jako dvě samostatné obrazovky. Obraz vedle obrazu funguje buď v rozdělení 1:1 (1 280 x 1 080 a 1 280 x 1 080), nebo 2:1 (1 920 x 1 080 a 640 x 1 080).

image image

Vlevo: obraz v obraze, vpravo: obraz vedle obrazu

Obrovskou výhodou je také fakt, že monitor nabízí USB hub s možností připojení klávesnice a myši. Pomocí USB kabelu pak monitor připojíme ke dvěma počítačům najednou a jediným tlačítkem přepínáme, který počítač ovládáme. K monitoru tak můžeme mít připojené dva fyzické počítače, ovšem pouze s jednou klávesnicí a myší – vždy pouze jedním tlačítkem zvolíme, který chceme ovládat.

image

Schéma připojení dvou zařízení najednou

Cena a dostupnost

Monitor Lenovo ThinkVision LT2934z již je zalistovaný v nabídkách českých e-shopů, a tak se dá očekávat, že brzy dorazí. Jeho cena ve volném prodeji je však – jak je u ThinkVisionů zvykem – tradičně lehce nadsazená, vychází tak zhruba na 15 500 Kč s DPH, nicméně oproti levnější konkurenci nabídne webovou kameru, reproduktory, kvalitní USB hub i s nabíjením a přepínač připojení klávesnice a myši.

Diskuse: Co si myslíte o panoramatických displejích vy? Myslíte si, že je to zbytečnost, nebo byste takový displej uvítali a využili? Podělte se s námi v diskusi!

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky