20240806 183933

ThinkPad X12 Detachable Gen 2 (recenze)

2. 9. 2024 | 0

Kategorie zařízení 2v1 postupem času od nejrůznějších variant konvertibility dospěla ke dvěma hlavním směrům – kompletně otočná konstrukce (dnes ta častější varianta), a potom “odtrhávací”, což není vůbec jednoduchá disciplína. Do tenkého těla tabletu musíte uložit dostatečně výkonné komponenty, zajistit chlazení, velkou roli hraje výdrž, a do toho ještě přidejte nároky na design a tloušťku. Dnes testovaný ThinkPad X12 Detachable Gen 2 spadá právě mezi zástupce této kategorie. Pojďme se tedy podívat, jak se s nelehkým úkolem Lenovo zvládlo popasovat!

Šlo o předprodukční kus.

Testovaná konfigurace

Displej: 12.3″, IPS, 1920×1280, 16:10, jas až 400 nitů, 100% sRGB, 

CPU: Intel Core Ultra 7 164U

GPU: Intel Graphics

RAM: 16 GB LPDDR5x-6400

SSD: 512 GB

Baterie: 42 Wh

Hmotnost: tablet přibližně 0,76 kg, s klávesnicí přibližně 1,1 kg

20240806 183819

Konstrukční zpracování a konektorová výbava

Po stránce designu zůstal mustr v podstatě stejný, jako u předešlé generace. Před námi tak leží poměrně robustně působící, typicky “thinkpadovsky” černý tablet, kde na první pohled zaujmou dosti výrazné rámečky okolo displeje. Esteticky tedy přední strana může působit lehce retro. Na stranu druhou však jde o řešení výsostně praktické, vyhnete se náhodným dotykům a cílovou skupinu zrovna tohle skoro určitě zajímat nebude.

Po stranách nalezneme krom tlačítek pro zapnutí/vypnutí a regulaci hlasitosti také na poměry tabletů celkem štědrou porci konektorů v podobě 3.5mm jacku, USB-C s Thunderbolt 4 a DisplayPort 2.1, dalšího USB-C s DisplayPort 2.1 (oba slouží i pro nabíjení), zámku Kensington a dostalo se i na slot pro Nano-SIM (dle varianty). Krom toho se na horní a pravé boční straně nacházejí výdechy ventilátorů.

Neodpustím si obvyklou poznámku, že by nebylo od věci přidat klidně ještě jeden USB-C konektor. Chápu ale, že se pohybujeme v oblasti tabletů. Pokud tedy nemá vzniknout nevzhledná krabice, není místa nazbyt. 

Na zadní straně hraje prim praktický stojánek, k jehož vyklopení dopomáhají malé výřezy na bocích. V části pod stojánkem najdeme značku Mg, která připomíná, že tělo je vyrobeno z recyklovaného hořčíku. Stojánek lze nastavit do jakékoliv polohy a drží velice pevně. Přišel mi však trochu moc tenký, při zatlačení i mírně pruží. Může to však být dáno jednoduše povahou zvolené slitiny. Zařízení koneckonců splňuje MIL-STD-810H. 

Na zadní straně nechybí ani typický nápis ThinkPad s ikonickou svítící červenou tečkou a výčet uzavírá 8MPx kamerka. Ta postačí pro vyfocení dokumentu za dobrého osvětlení. Přes den postačí nouzově i na momentky, pokud není po ruce něco jiného. Více však nečekejte. Navíc přisvětlovací dioda nepatří mezi nejsilnější, takže v noci moc šancí nemáte.

Sklon k patlání se bohužel nevztahuje jenom na displej, ale na celý tablet, byť s displejem je to nejvýraznější. Naopak musím vyzdvihnout optimální tloušťku, díky které se tablet velice dobře drží v ruce, a totéž platí pro hmotnost. 

Displej

12,4” IPS LCD displej s rozlišením 1920×1280, 100% sRGB a maximálním jasem 400 nitů patří mezi nadprůměr. Pozorovací úhly jsou příkladné, černá je na poměry LCD panelu skutečně černá. Na dotyk reaguje zcela příkladně. 

Zejména v těchto letních dnech ale čitelnosti venku dvakrát nepomůže silné patlání. Stejně tak jsou výraznější i odlesky. Když to spojíme dohromady, 400nitový jas najednou přestává stačit a mohlo by dojít (snad v další generaci) k jeho navýšení.

Nad panelem najdeme ještě 5MPx kamerku s IR senzorem. Můžete tedy využít odemykání pomocí Windows Hello, které funguje naprosto spolehlivě. Jestli máte obavy o soukromí, nepostrádá X12 ani obligátní mechanický Privacy Shutter. Co se týče videohovorů, na ty kvalita kamerky postačí a dvojice mikrofonů svou práci rovněž plní obstojně.

Zvuk

Ten je pravděpodobně nejslabší stránkou tabletu. Zajišťuje jej dvojice reproduktorů po stranách displeje. Musím pochválit jejich umístění výše nad středem, kdy nehrozilo zakrytí rukou. I přes certifikaci Dolby Audio je každopádně zvukový projev nevalný. Hlasitost sama o sobě je v pořádku a v daných stupních je taková, jakou bych očekával. 

Samotné podání ovšem drhne. Basová složka prakticky neexistuje, a podání je chabé i na kategorii primárně pracovních zařízení, kde zvuk hlavní roli nehraje. Sykavky zní až nepříjemně, v nejvyšší hlasitosti jsem se občas setkal i s mírným praskáním. Sice nebylo vyloženě časté, ale již dlouho se mi to nestalo.

Skoro nulové basy bych překousl, jenomže i na tomto stroji si občas můžete chtít pustit oblíbený film nebo seriál a plochost zvuku mi zde přišla až moc výrazná. Sluchátky zkrátka a dobře nepohrdnete.

Klávesnice, touchpad, pero

Důležitou součástí ThinkPadu X12 Detachable je nesporně odnímatelná klávesnice. Připojíte ji jednoduše díky kombinaci pinů a magnetů na spodní straně tabletu. Nastavit ji můžete jednak úplně na plocho, anebo ji mít lehce naklopenou, což je za mě mnohem příjemnější. Spojení jako takové bylo po celou dobu naprosto intuitivní a inicializace při připojení proběhla vždy bezproblémově.

20240806 184358

A “při připojení” píši záměrně. Místy totiž při odklopení (které vyžaduje trochu cviku) a probuzení z režimu spánku klávesnice jednoduše nereagovala. Patrně však půjde jen o problém ovladače a nešlo o nic častého. Řešení bylo navíc vždy prosté – aneb prostě stačilo odpojit a připojit. Pokud se však jednalo o zapnutí, nikoliv probuzení z režimu spánku, klávesnice reagovala vždy.

20240806 184307

Samotnou klávesnici na poměry této kategorie zařízení hodnotím jako vydařenou. Samozřejmě je zmenšená, což lze očekávat. Samotný chod jednotlivých kláves se chová thinkpadovsky, jak může. I když hodně záleží na srovnání, které máte. Pokud používáte jeden ze starších thinkpadů, jako třeba já občas můj letitý T470, bude vám připadat zdvih kláves nízký. Jste-li zvyklí na nižší zdvih novějších thinkpadů, pak zde nebudete mít problém. Nižšího zdvihu si spíše všimnete u tlačítek TrackPointu, tam je rozdíl oproti běžným notebookům ThinkPad již znát výrazně. 

TrackPoint každopádně funguje bezvadně a totéž platí pro touchpad, byť tedy u TrackPointu chybí vyvolání rychlého nastavení pomocí dvojitého poklepání, jako tomu bylo u Z13. To ale není nic zásadního. Dodám, že touchpad jde stisknout zhruba do poloviny. Velice potěší dvouúrovňové podsvícení klávesnice a stejně tak i rychlá čtečka otisků prstů.

Klávesnici dostanete v balení spolu s tabletem, což skutečně silně kvituji. Totéž platí i pro stylus, konkrétně Lenovo Digital Pen. Můžete jej zastrčit do poutka u klávesnice. Druhou možností je potom magnetické připojení k pravé straně samotného tabletu. Magnetické spojení drží pevně a ani při třesení se mi nepovedlo stylus shodit. Na stylusu se nachází jednak dvojice tlačítek po jeho boční straně a přidává ještě tlačítko v horní části. 

20240806 184517

Prostřednictvím utility Lenovo Pen Settings si můžete všechna tlačítka nastavit dle libosti. Stylus reaguje naprosto příkladně. Napájí jej tužková baterie AAAA, kterou vyměníte po vyndání horního krytu. Nebojte se za něj zatáhnout silněji, na svém místě totiž drží nadmíru pevně. 

Výkon, výdrž

Na testování se mi dostala varianta s procesorem Intel Core Ultra 7 164U spárovaným s integrovanou Intel Graphics a 16 GB RAM. Pro běh Windows 11 Pro, kancelářskou práci a multitasking jde o výkon více než dostatečný. Při delší práci nebo vyšší zátěži si každopádně všimnete celkem výrazného zahřívání v pravé horní části tabletu. Zároveň se roztočí větráčky, které v takovou chvíli umí být výrazně slyšet. Zůstávaly zapnuté na můj vkus častěji, než by bylo dle mého zdrávo, ale nepůsobily rušivě. Podotýkám, že po většinu testování ukazovala rtuť teploměru tropické hodnoty, takže i to mohlo být důvodem.

Dlužím také informaci o výdrži baterie. Ta se pohybovala okolo 7,5 hodiny při jasu na 70 %, několika kartách v Chrome, Edge, přehrávání videa na YouTube a zhruba 5 dalších aplikacích spuštěných na pozadí. Pracovní den tak není nic nereálného a výdrž hodnotím jako optimální. Posouváme se ale dnes mílovými kroky dál a skutečně moc se těším, až se časem dostaneme ke zcela pasivnímu chlazení, výdrži třeba jednou takové, a to při zachování výkonu. Přiloženou 65W nabíječkou dobijete X12 Detachable z 0 na 100 % za přibližně hodinu a 20 minut.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky