přední část notebooku IdeaPad Flex 5 2-in-1 14

IdeaPad 5 Flex 2-in-1 14IRU9: recenze

15. 10. 2024 | 0

Konvertibilní notebooky jsou velice oblíbené u celé řady uživatelů, a to zejména pro svou všestrannost. Názvu se neděste – pro rok 2024 přišlo Lenovo s lehčí aktualizací názvů těchto notebooků. Namísto klasického označení konvertibilních modelů (mezi které patří IdeaPad Flex a Yoga, kromě modelů Yoga Slim) se do názvu dostalo i označení 2-in-1, aby bylo na první pohled vidět, že se nejedná o klasický notebook s pevnou konstrukcí. Jaký tedy model Lenovo IdeaPad 5 Flex 2-in-1 14IRU9 je?

Testovaná konfigurace

  • CPU: Intel Core 7 150U
  • GPU: Integrovaná (Intel Graphics)
  • SSD: M.2 2242 1TB (SK Hynix HFS001TEJ4X112N)
  • RAM: 16 GB (LPDDR5X, 5200 MHz)
  • WiFi: WiFi 6E, Bluetooth 5.3 (Intel AX 211)

pohled na přední část notebooku IdeaPad 5 Flex 2-in-1 14IRU9, který je zapnutý a položený na dlažbě

Je škoda, že Lenovo u deváté generace modelu Flex nenasadilo nové procesory Intel Core Ultra – Intel Core 7 150U je v podstatě přejmenovaným Core i5-1335U, pouze se zvýšenými takty. Počítat tedy musíme s chybějící výkonnější grafickou kartou Intel Iris. Další nevýhodou může (zejména do budoucna) být RAM paměť, která je pevně na desce (bez možnosti upgradu). Naopak M.2 SSD (menšího formátu 2242) lze upgradovat výměnou za model s větší kapacitou (rozhraní PCIe 4.0 x4 NVMe).

Konektorová výbava

Na čemž se naštěstí nešetřilo, je konektorová výbava. Notebook disponuje HDMI výstupem, dvěma plnofunkčními USB-C, dvěma USB-A (USB 3.2 Gen 1) a čtečkou microSD karet. Nesmí chybět ani 3,5mm audiovýstup.

Na pravém boku nalezneme kromě zmiňovaných portů i napájecí tlačítko. Dle mého názoru by si zasloužilo umístit spíše pod displej, tak, jako to má většina notebooků. Nevýhodou tohoto umístění je fakt, že při manipulaci s notebookem jednou rukou si můžete notebook velmi jednoduše vypnout. Tlačítko není nijak zapuštěné a lze stisknout velmi lehce.

Displej

Testovaná konfigurace byla vybavena tím nejlepším displejem, který je pro tento model dostupný, a to konkrétně dotykovým OLED panelem s maximálním jasem 400 nitů se s 100% pokrytím barevného prostoru DCI-P3 a WUXGA rozlišením. Jak již to tak u dotykových panelů bývá, jedná se o lesklý typ displeje. Při použití dotyku jej tedy budete často čistit.

pohled na displej notebooku IdeaPad 5 Flex 2-in-1 14IRU9, na kterém je plocha systému Windows s pozadím Lenovo IdeaPad

Displej měl velmi pěkné barvy (a samozřejmě perfektní černou, vzhledem k tomu, že se jedná o OLED panel), ale ocenil bych ještě vyšší rozlišení. WUXGA (1920×1200) je dnes u notebooků standardem. Pokud jste doposud měli pouze FullHD, tak vám to nebude nijak vadit, nicméně pokud jste zvyklí na lepší displeje, tak vězte, že uvidíte rastr, a to především při práci s textem.

Co se jasu týče, 400 nitů je pro práci v letním sluníčku dost na hraně. Dá se to, ale není to nic příjemného. Nejnižší jas je naopak dostatečně nízký i pro práci ve večerních hodinách.

Zamrzelo mě, že jsem v balení nenašel aktivní stylus, nicméně v nabídce jsou i konfigurace se stylusem, případně jej lze dokoupit zvlášť (kompatibilní je Lenovo Digital Pen 2 poháněné jednou AAAA baterií).

Zpracování, dojmy, klávesnice

Konstrukce je tvořena kombinací kovu a plastu, přičemž vrchní strana víka je z kovu. I tak ale vše dobře lícuje a notebook se nijak neprohýbá, ani nevrže. Testovaná barevná kombinace Luna Grey neurazí, ani nenadchne.

pohled zleva na notebook IdeaPad 5 Flex 2-in-1 14IRU9 položený na dlažbě

 

Klávesnice má vyšší zdvih, ale i přesto se mi na ní psalo dobře, rychle, bez zbytečných překlepů. Škoda jen zmenšených šipek a funkčních kláves. Již standardem je bílé, dvouúrovňové podsvícení. To nemusíte zapínat pokaždé ručně, ale řídí se dle okolního jasu.

Touchpad mě lehce zamrzel, a to z toho důvodu, že se jedná o klasický „clickpad“, tzn. touchpad se zapuštěným tlačítkem. Lenovo si (bohužel) nechává haptický touchpad pouze pro vrcholné modely řady ThinkPad Z a do střední třídy se prozatím nedostaly. Na testovaném kusu byl poměrně hlasitý a nedal se stisknout v jeho horní polovině. Předpokládám ale, že se bude jednat pouze o chybu testovaného kusu.

pohled na klávesnici zeshora notebooku IdeaPad 5 Flex 2-in-1 14IRU9

Reproduktory by u multimediálně zaměřeného notebooku měly být skvělé. Bohužel v případě modelu IdeaPad 5 Flex 2-in-1 14IRU9 pro mě byly spíše zklamáním. Počítejte s projevem bez náznaku basové složky, s lehce ostřejšími výškami. Ty jdou spravit ekvalizérem v přeinstalované aplikaci Dolby, s basy je to složitější, reproduktory v notebooku je nedokáží zahrát, tudíž ekvalizér bude bez efektu.

Ke čtečce otisků prstů nemám výhrad. Je spolehlivá a rychlá. Přihlašování pomocí rozpoznání tváře (Windows Hello) bohužel chybí a je to škoda.

Výkon

Z hlediska výkonu si nemám nač stěžovat, kancelářskou práci a multimédia zvládá bez problémů, jen to chlazení by mohlo být tišší. V době testování panovaly ty největší letní tropy a ačkoliv jsem měl v místnosti pouze 25 °C, tak si notebook celkem často spustil ventilátory. Jedná se sice o tiché ševelení, nicméně nejsou úplně neslyšné.

Baterie

Při běžném užití (kancelářská práce, WiFi, Bluetooth, jas na 50 %) jsem se dostával k 6-7 hodinám na jedno nabití, při náročnější zátěži počítejte se 2-3 hodinami.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky