Lenovo Thinkpad T16 gen3: Opět to nejlepší na práci.

21. 10. 2024 | 0

Po delší době se ke mne dostal jeden z klasických představitelů pracovních notebooků. Řada Thinkpad žačala již před 32 lety, téhdy ještě pod taktovkou společnosti IBM, kterou v roce 2005 převzala společnost Lenovo. Ta se snaží držet nastolených standardů a mne velmi zajímá, jestli dostojí svého jména a bude opět jedním z toho nejlepšího, co si můžete v pracovní sféře najít. V dnešních dobách už ale nabídka modelů Thinkpad vypadá jinak než li tomu bylo na začátku. V roce 1992 to byly modely 300, 700 a 700C. V dnešní době jsou tu řady X, X1, Z, P, L, E a T. a mne se podařilo na test dostat legendární řadů T, která by měla být právě takovou tou nejvíce podobnou těm k těm původním.

Abych ten výpis udělal kompletní, tak jen u řady T je dalších 12 podmodelů, které vám ale už vypisovat nebudu, protože nabídka je opravdu rozsáhlá. Já mám pod mým prsty model ThinkPad T16 z již třetí generace. Tato generace dostavá novou, moderní platformu s umělou inteligencí od Intelu Core Ultra a přidává odolnou skořápku a spoustu bezpečnosti z neochuzené řady Thinkpad T. Pojdmě se tedy podívat podrobněji jestli se tento kousek skutečně povedl.

Testovaná konfigurace

  • Displej: 16″, IPS, 1920×1200, 16:10, jas až 400 nitů, 100% sRGB
  • CPU: Intel Core Ultra 5 135H
  • GPU: integrovaná Intel Arc
  • RAM: 32 GB DDR5
  • SSD: 512 Gb
  • Baterie: 86Wh 5570mAh
  • Hmotnost: 1,83 kg
  • Rozměry: 359.7 x 250.8 x 19.64 mm

Konstrukční zpracování a konektorová výbava

Po vybalení Thinkpadu z klasické kartónové krabice na vás vykoukne klasicky tvarovaný přístroj, který nevybočuje svým standardům, má klasickou matnou barvu (u Lenova nazvaného Eclipse Black. Osobně moc nemám rád matnou barvu z důvodu zanechávaní otisků prstů, které se pak hůře čistí, ale na druhou stranu se zase lépe drží a přenáší, celkově grip je pak příjemnější. Co se týče pevnosti, ta je ukázková. Pevné masivní panty, kdy displej drží přesně tam kde chcete, díky magnésiovému palmrestu a odolnému plastu se nijak nekroutí ani nevrže. Nesmím zapomenout ani na proslulou odolnost. Stále se notebooky Thinkpad testuji na odpolnostní standard MIL-STD-810H, takže nějaký ťukanec, nebo lehký pád (pokud nebude z hodně metrů) by měl rozhodně přežít. Pro zajímavost přikládám staré video z testovaní ještě starší normy F.

Z pohledu rozvržení je vše tam, kde by jste to čekali. 16″ displej klasického poměru 16:10 s tenkými rámečky (87,22% pokrytí dispeje k tělu), kde na jeho vrchní části je vystouplá část obsahující 5mpix kamerku s mikrofony, IR čidlem a mechanickým clonítkem kamery ThinkShutter. Displej lze navíc krásně otevřít do rovné plochy s tělem. V dolní části pak velká klávesnice, která obsahuje i numerický blok a klasickou červenou bradavici Trackpoint. pod ní je pak rozměrný trackpad a nad ní pak zapuštěné zapínací tlačítko s senzorem otisků prstů, který je pěkně rychlý a funguje vždy jak má.

 

Repro je přítomno ve dvou kusek ve spodní části notebooku, stejně tak jako nasávací otvory chlazení které mají své výdechy do zadu pod dispejem.

Co se týče konektorů, tak na levé straně je to 2x Thunderbolt 4, HDMI, USB-A (USB 5Gbps)s Always On funkcí a kombinovaný 3,5mm jack na head set. Na pravé straně je pak navíc USB-A (USB 5Gbps), Ethernet (RJ-45), Nano-SIM card slot a čtečka paměťových karet. Prostě je to za mne vše co mužete potřebovat a líbí se mi, že to nejsou jak již bývá zvykem jen nějaké dvě USB C a konec.

 

Displej

Nedostal se ke mne sice kus s nejvyšší variantou displeje (OLED), ale i tak se do řadý T dávali jen kvalitní kousky. Má specifikace je matný IPS panel s rozlišením WUXGA (1920×1200) při již zmíněných 16″. Jas je pak solidních 400 nitů. Barevné pokrytí 100% sRGB. Má funkce jako Eyesafe pro ocharnu očí, nebo Low power pro úsporu energie. Výborné jsou i pozorovací úhly, které jsou 80 stupňů (pro zajímavost vyšší varianta s jasem 500nitů a dotykovým panelem má 85 stupňů a OLED pak 87,5 stupně). Ale, když necháme parametry bokem a budu se řídit jen tím co vidím já osobně, tak se jedná o kvalitní obraz, který je ostrý, plynulý i když má jen klasickou 60 hz odezvu, barvy jsou věrné a osobně na něj nenacházím jedinou negativní věc.

Zvuk

V této kategorii notebooků se jedná po zvukové stránce od nadprůměr. Zvuk je čistý, i při vysoké hlasitosti nic nerezonuje a obsahuje technologie jako dolby atmos. V rámci zaměření si ale spíše užijete solidní conferenční hovory díky duálním mikrofonům, které pokrývaji 360 stupňové pole spolu s technologií Dolby Voice. Co se týče zvuku je zde i spousta možností nastavení v Lenovo aplikaci, takže si vše vyladíte tak, jak to máte nejraději. Osobně používám jak v práci, tak i doma headset, tak mi u této kateogorie tak moc na parametrech nezáleží.

Klávesnice a touchpad

Jak tomu u Lenova bývá, tak i u tohoto Téčka si dává na klávesnici záležet. Různých modelů mi prošlo rukama už hodně a tato je opravdu příjemná. Ať už se jedná o pocit materiálu jako takového, tak i o pohyb klávesy při jejím promáčknutí, vše je zde solidní a bez náznaku nějaké nejistoty. Píše se na ní i delši dobu příjemně, není nijak hlasitá, rozložení je takové, že vždy víte kam mají prsty jít. Někdy se stává, že díky ne uplně standardnímu rozložení, nebo v případě, kdy se výrobce snaží přidávat nějaké klávesy navíc, se layout kláves posune, nebo velikost kláves zmenší a vy si pak musíte zvykat odnaučit se automatické pohyby. To se ale tady neděje a vše jak má být. Bíle podsvícení kláves je příjemné i v noci, můžete si i zvolit z více variant. Klávesnice má i ochranu proti náhodnému polití, kdy by tekutina měla vytéci ze spodní části, ale zkoušet to třeba s horkou kávou bych raději nezkoušel.

Ke klávesnici vždy patřila i myš a u tohoto modelu najdete rovnou dvě varianty. Ať už typickou červenou bradavici uprostřed klávesnice zvanou trackpoint, který se ovládá jejím nakloněním, tak pak rozměrný touchpad s třemi tlačítky umístěnou pod mezerníkem. Chod touchpadu je perfektní, jen je také pokryt matným povrchem a ten se rychle upatlá, osobně mám raději skleněné povrchy touchpadu.

Výkon a výdrž

Hlavní součástí testovaného T16 je procesor od Intelu. Jedná se o model Ultra 5 135H. Jedná se o výkonější verzi s vyššími základními i maximalními takty oproti verzi Ultra 5 135U, kterou si můžete u T16 vybrat. Kromě pár dalších rozdílu v počtu jader a velikosti cashe je rozdíl ve spotřebě, kdy má verze H ma TDP 28W a verze U pak 15W. Je pak na vás, jestli upřednosňujete výkon či spotřebu. Na to pak navazuje i integrovaná grafická karta, která v H variantě je Intel Arc oproti klasické Intel UHD u Účkové verzi. Osobně mne docela překvapil výkon, jak u CPU testů, tak i u těch grafických. Nějaké screeny si pak můžete prohlédnout pod odstavcem. Těmto komponentám sekunduje 32GB RAM DDR5 5600MHz v dvou 16GB kusech a diskovou kapacitu zastupuje rychlý NVMe PCIe 4.0 disk s kapacitou 512GB. Výkonově je disk spíše průměrem, ale při práci vás brzdit nebude. Dobrá zpráva je, že si sami můžete RAM/Disk vyměnit. Nic z toho není pájeno přímo na desku a Lenovo se tak snaží zvýšit komfort opravy a prodloužit životnost notebooku.

Ze síťových prvků zde máte to nejnovější co můžete koupit. Wifi 7 kartu Intel BE200 s Bluetooth 5.4, 5G modem s podporou esim Quectel RM520N-GL a stále i možnost ethernetového kabelu.

K výkonu je třeba i dobrého chlazení a to bylo Lenovem u 3. generace přepracováno. jedná se o jedno ventilátorové řešení. Z pocitového hlediska je pak notebook při běžné práci tichý a v zátěži vás neruší, i když ho už slyšet je. Zvýšený tepelný diskomfort se ani jednou nezaznamenal.

Co mne ale překvapilo byla výdrž. Můj model sice měl větší baterii, kterou všem doporučuji pokud mají na výběr, ale přehrávání videa v délce 12h jsem nečekal. Celkově si myslím, že Intel zapracoval dost na efektivitě a už to nejsou takové nenasytné topidla, jak tomu někdy bývalo. U mého modelu byl přibalen 100W napájecí adaptér, který dokáže nabít baterii na 80% už za pouhých 60 minut, takže by jste s energii neměli mít moc problémy. Pro zajímavost, 100W zdroj je ve velikosti 65W kousku co jsem doma měl, takže vám při přenášení moc překážet nebude.

U pracovního notebooku by jste asi ani nečekali jiný operační systém jako Windows 11 Pro a po první inicializaci naleznete i nějaký klasický Lenovo software, jako McAfee (který je jen v dočasné verzi a doporučuji jej raději odinstalovat), Lenovo Vantage, který je středobodem kontroly notebooku, aktualizaci ovladačů a firmawe spolu se vším potřebným nastavením (zvuku/obrazu/sítě..).

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky