ThinkPad Yoga: ohebný business (test)

9. 12. 2013 | 35

Lenovo ThinkPad Yoga recenze

Unikátní koncept vícerežimových Ultrabooků Lenovo Yoga se dočkal pracovní verze v podobě ThinkPadu Yoga s lehkým, kovovým tělem, vylepšenými panty, zamykací klávesnicí, ale hlavně perem s digitizérem. Na ThnkPad Yogu jsme se moc těšili, ale nezklamal?

 

Koncept Lenovo Yoga jistě všichni čtenáři blogu znají. Jedná se o konvertibilní, vícerežimové Ultrabooky s dotykovým displejem, které se díky speciálním patentovaným pantům otočným o 360° dokáží transformovat do čtyř poloh – od běžného notebooku, přes stojánek a stan, až po tablet, kdy se displej položí na základnu. Zařízení je tak připravené v každé situaci posloužit jako jediné zařízení pro mobilní uživatele vyžadující pohodlí notebooku, ale také někdy flexibilitu tabletu s dotykovým ovládáním, případně jen položit zařízení na kuchyňskou linku jako stojánek a vařit podle receptu, nebo se v autobuse či letadle vejít se zařízením v režimu stanu.

 

thinkpad-yoga-modes

 

Yoga byla doposud pouze ve variantě pro běžné spotřebitele, tedy v rodině IdeaPad. Lenovo si vzalo více než rok času a dokázalo transformovat Yogu do podoby pracovního notebooku ThinkPad, dnes se proto budeme zabývat ThinkPadem Yoga, který oproti „konzumní“ Yoze z rodiny Idea přináší nejen jiný design a přesný digitizér, ale také několik zajímavých a účelných vylepšení, které zvyšují pohodlí při používání v různých režimech a usnadňují práci.

 

Pro test jsme získali finální českou verzi, nejvyšší konfiguraci s Core i7, 12,5" Full HD IPS panelem, digitizérem, podsvícenou klávesnicí a SSD diskem. Nic nám proto nebrání zařízení plně otestovat…

 

Videopředstavení

 

Vzhled, provedení, konstrukce

ThinkPad Yoga se už modelovým označením (celé zní ThinkPad S1 Yoga) hlásí k řadě S, tedy prémiovým, stylovým ThinkPadům (viz. naše recenze S440), z jejichž designu a provedení vychází, nicméně kombinuje také několik designových prvků klasických ThinkPadů.

 

PC040097 PC040106

 

Zařízení má samozřejmě grafitovou barvu, ale ne tak rafinované (odvážné) křivky jako řada S, zde se drží spíše při zemi s tradičními tvary, kdy pouze přední hrana je mírně zaoblená v rozích. Všechny plochy jsou matné, výrazné jsou pouze masivní „Yoga panty“, které jsou oproti Idea verzi zhruba dvojnásobné, s tmavě kovovou barvou – obě vlastnosti se k ThinkPadu velice hodí (velkost dává tušit odolnost, barva je zase elegantní, přitom jasně ukazuje, že se jedná o kov).

 

Co se materiálů a konstrukce týče, ThinkPad Yoga nezklame – zařízení je tradičně z kovu, a to jak v oblasti základny, tak víka displeje. Pouze rámeček displeje a lícní strana základny (opěrky zápěstí) mají platový povrch pro pohodlnější práci. Konstrukčně působí zařízení velmi dobře, konstrukce je tuhá, výjimečně zapraská základna při zvedání za roh, k mírnému prohýbání může dojít při silném tlaku z důvodu tenké základny. V ruce však notebook působí příjemně pevně.

 

Fyzické parametry
  • Rozměry: 316,6 × 221 × 18,8-19,4 mm
  • Váha: 1 593 g (testovaný kus)

 

Obraz, zvuk

ThinkPad Yoga nabízí 12,5" dotykovou obrazovku se zobrazovací technologií IPS, rozlišením Full HD (1 920 × 1 080 bodů) a udávanou svítivostí 400 nit. Co to znamená? Předně displej jako takový má silný jas a není problém jej používat i za jasného dne. Technologie IPS zajišťuje nejenom vysokou kvalitu zobrazení, věrné barvy a solidní kontrast, ale také prakticky neomezené pozorovací úhly, což se u zařízení, které má sloužit také jako tablet, rozhodně hodí. Full HD rozlišení na 12" zase poskytuje ostré a detailní zobrazení (ačkoliv s QHD+ Yogy 2 Pro soupeřit nemůže, ThinkPad Yoga vyhrává kvalitou zobrazení, kde klasický IPS panel má navrch nad úsporným RGBW panelem v Yoze 2 Pro). Pod displejem, mezi panty, najdeme tradiční, fyzické tlačítko Windows pro vstup do nabídky Start.

 

PC040088 PC040093

 

Displej je dotykový, ve všech konfiguracích nabídne citlivé, vícedotykové ovládání až 10 prsty najednou, volitelně je k dispozici také digitizér Wacom s perem pro přesné dotykové ovládání včetně přítlaku (např. pro ruční psaní poznámek, nákresy apod. – já osobně jsem digitizér využil a řádně prověřil kreslením plánku držáku na televizi). Jak ovládání prsty, tak perem je radost a právě přesné pero dodává ThinkPadu Yoga silný náskok před svým IdeaPad protějškem a ostatními dotykovými notebooky a Ultrabooky, také srovnává krok např. s ThinkPadem X230 Tablet.

 

Pokud jste narazili na problém s mrtvou zónou digitizéru v pravé horní čtvrtině displeje, napravuje ji aktualizace firmware digitizéru Wacom z webu podpory Lenovo.

 

PC040102 PC040111

 

Displej je kvůli ochraně a snadnějšímu používání samozřejmě překryt tvrzeným sklem, které je při ovládání perem s tvrdým hrotem nutností. Nechybí ani milovaná a zároveň nenáviděná antireflexní fólie, která na jednu stranu redukuje odrazy jinak lesklého skla, zároveň však snižuje jas displeje a za silného světla jej přelévá „mlékem“. Díky displeji se silným podsvícením však nedochází k problémům. Dodám ještě, že displej má poměrně široký rámeček, což je však zároveň kladem – v režimu tabletu máte zařízení za co uchopit.

 

PC040112 PC040128

 

Základem celého konceptu Yoga je samozřejmě dvojice pantů s možností otočení o 360°, které posloužily také u pracovního ThinkPadu Yoga. Oproti klasické IdeaPad Yoze jsou panty výrazně větší, masivnější, také o něco tužší – displej v poloze drží s nižším kyvem než u starších konvertibilních tabletů. Na líci základny, kolem klávesnice a na opěrkách, najdeme gumové proužky pro dosednutí displeje, ale také pro režim stojánku. Pro režim stanu zase poslouží inteligentní gumový proužek po celé délce přední hrany základny. Výsledkem je, že oproti IdeaPad Yoze, ThinkPad Yoga v žádném režimu neklouže po podložce.

 

Zvuk a webová komunikace

Reproduktory má ThinkPad Yoga netradičně vestavěné v prostoru mezi panty nad klávesnicí proto, aby nebyly v žádném režimu dušené. Jejich zvuk je relativně hlasitý a i s rozšířením Dolby Digital Plus spíše průměrný.

Pro webovou komunikaci je k dispozici HD webová kamera s tradičně slušnou kvalitou obrazu a také dvojice mikrofonů s funkcí eliminace okolního hluku a šumu, které rovněž fungují na jedničku, nabízejí čisté a jasné snímání zvuku (i když s mírně elektronickým nádechem), ale to je u ThinkPadů zvykem.

 

PC040121 PC040138

 

Klávesnice, polohovadla

Stejné jako ostatní nové ThinkPady nabízí ThinkPad Yoga novou generaci šestiřadé ostrůvkové (chiclet) klávesnice s ergonomickým tvarem kláves, předsazenými šipkami a oddělenou horní řadou kláves do bloků. K dispozici je také podsvícení v bílé barvě a dvou stupních, vestavěná indikace zvuku, ale také funkce FnLock pro přepínání režimů funkčních kláves (moderní a klasický F1-F12). Co se rozložení týče, klávesnice se kvůli 12" úhlopříčce mírně zmenšila – zúžení doznaly okrajové, méně využívané klávesy, písmena zůstala v plné velikosti pro pohodlí psaní.

 

PC040147 PC040151

 

Zásadní novinkou a vylepšením u ThinkPadu Yoga je automatický fyzický zámek klávesnice – jakmile otočíme displej do jiného režimu než notebook (čili do více než 180° úhlu), mechanizmus pod klávesnicí spojený s panty nadzdvihne podklad klávesnice a fyzicky ji zarovná do roviny. Díky tomu se klávesnice nebude odírat, ale také vytvoří jednolitou plochu pro pohodlný úchop v ruce v režimu tabletu. (Některým lidem přišlo zvláštní Yogu držet v režimu tabletu, kdy stále mačkali klávesnici, toto ThinkPad Yoga eliminuje.) Všechny notebooky Yoga samozřejmě softwarově automaticky klávesnici deaktivují, a to včetně podsvícení nebo indikace zvuku, nicméně ThinkPad Yoga jde ještě dál díky tomuto inteligentnímu řešení – palec nahoru!

 

PC040116 PC040119

 

Dodám ještě, že na pravé straně základny – jako u ostatních notebooků Yoga – najdeme tlačítko napájení, ovládání hlasitosti (přesné) a zámek otáčení displeje.

 

Polohovací zařízení

Dalším společným rysem nových ThinkPadů je přítomnost patentovaného „pákového“ (nebo spíš tlakového) polohovadla TrackPoint mezi klávesami G, H a B, ale také velké, skleněné dotykové plochy s vestavěnými pěti tlačítky (tři pro TrackPoint, dvě pro touchpad), kterou je možné stisknout po celé ploše s jednolitým odporem, a po které se díky skleněnému, matnému povrchu skvěle posunuje prsty.

 

PC040134 PC040142

 

ThinkPad Yoga nabízí o něco menší verzi tohoto trackpadu, s mírně mělčím stiskem a maličko jasnějším kliknutím (tento mi vyhovoval více než na 14" a 15" modelech). Na druhou stranu mi zase tolik nevyhovoval rychlý dvojitý klik levým tlačítkem TrackPointu, který byl náročnější kvůli tužšímu chodu. Ve výsledku jsem ale byl spokojen, hlučnost byla o něco nižší.

 

Připojení a konektory

ThinkPad Yoga v oblasti konektorové výbavy nezklame, ale ani vyloženě nenadchne. Drží se navíc v intencích ThinkPadů S i s OneLink konektorem pro dokování jedním kabelem (nativní obraz a USB 3.0 včetně nabíjení baterie notebooku), ovšem s tenčím tělem. Na levé straně je to předně tedy OneLink konektor pro dokování, stále napájený USB 3.0 a sdružený audio jack. Na pravé straně je to čtečka paměťových karet, klasické USB 3.0, mini-HDMI (čili žádný DisplayPort, navíc bude třeba redukce) a zdířka pro zámek Kensington.

 

PC040143 PC040146

 

Z bezdrátových připojení je tradičně k dispozici sdružená dvojice Bluetooth 4.0 a Wi-Fi 7260 od Intelu, která nabízí kromě B/G/N také rychlý standard AC a musím uznat, že její citlivost byla znatelně vyšší než v případě jiných, i dvoupásmových Wi-Fi adaptérů.

 

Výkon a testy

HWiNFO64 CPU-Z GPU-ZCrystalDiskInfo

 

Jak jsem již uvedl na začátku, pro náš test jsme získali nejvyšší prodávanou konfiguraci ThinkPadu Yoga u nás, vybavenou úsporným Core i7, 8 GB RAM a rychlým, 256GB SSD diskem.

 

  • Intel Core i7-4500U (1,8-3,0 GHz, 2 jádra / 4 vlákna, 15W TDP)
  • Intel HD 4600
  • 8 GB RAM DDR3L (napájené na desce, bez možnosti rozšíření)
  • Samsung 256GB SSD

 

Ohledně konfigurace chci upozornit pouze na fakt, že ThinkPad Yoga má operační paměť pevně napájenou na desce bez rozšiřujícího slotu! Stejně jako např. u ThinkPadu X1 Carbon nemůžete paměť rozšířit a je pevně daná z výroby, vybírejte proto pečlivě.

 

PC040137 PC040141

 

Pokud bych měl obecně zhodnotit výkon ThinkPadu Yoga, nebude se lišit od jiných vyšších Ultrabooků, které jsme testovali – úsporný, nízkonapěťový procesor nabízí díky pokročilým funkcím více než dostatek výkonu pro běžnou práci, ale zvládne i základní převod videa. Nový grafický čip Intel HD 4600 „utáhne“ HD multimédia i 3D aplikace a méně náročné hry. 8 GB operační paměti stačí každému, i trochu náročnějšímu uživateli, no a 256GB SSD disk Samsung zařízení dodává skutečně velice svižný chod a rychlý start operačního systému a aplikací. Celkově je s notebookem radost pracovat.

 

Syntetické testy

Tradičně i v případě ThinkPad Yogy nabízíme několik základních syntetických testů, především v oblasti výkonu procesoru, grafické karty a pevného disku, nechybí ale ani celkové zhodnocení výkonu díky PCMarku.

 

Cnebench 11.5

Cinebench 11.5: Výkon CPU při 3D renderingu a GPU v OpenGL

 

x264 HD 3

x264 Benchmark HD 3.0: Převod 720p HD videa

 

PCMark8 Creative

PCMark 8: test kreativní činnosti (hry, video, fotky, web, hudba)

 

PCMark8 Work

PCMark 8: pracovní test (web, dokumenty)

 

PCMark8 Home

PCMark 8: domácí použití (web, hry, Skype, dokumenty, video, foto)

 

3DMark 2013

3DMark (2013): výkon ve hrách

 

CrystalDiskMark

CrystalDiskMark: rychlost pevného disku

 

Chlazení a hlučnost

PC040101 Yoga základní deska

Vpravo: základní deska ThinkPadu Yoga s chlazením, © servisní web Lenovo

 

Za běžného provozu, při klasických pracovních činnostech (dokumenty, e-maily, web, případně video) je ThinkPad Yoga stěží postřehnutelná, ventilátor je buď úplně vypnutý, nebo spíná jen na nejnižší otáčky bez možnosti je zachytit. Teploty jsou přitom naprosto v pořádku, notebook se nijak nepříjemně nezahřívá.

Za vysoké zátěže je notebook stále velmi málo hlučný (tišší např. než moje T420s za běžného provozu), ventilátor pouze šumí s lehounkým nádechem „fénu“. Teploty čipů nepřesahují 70°C. Je to však vykoupeno faktem, že notebook není schopen dlouhodobě udržet špičkový výkon a po méně než 10 minutách sníží výkon postupně na 1 GHz. Povrchové teploty jsou – až na výjimky – naprosto v pořádku (v rozmezí 29 až 45°C). Více už níže.

 

Teploty po 20+ minutách maximální zátěže

Teploty po 20+ minutách maximální zátěže

 

Teploty po 20+ minutách maximální zátěže

Povrchové teploty po 20+ minutách maximální zátěže

 

Napájení a výdrž

ThinkPad Yogu napájí vestavěná, uživatelsky nevyměnitelná, 47Wh Li-Pol 6článková baterie Sony. To je hned ze dvou důvodů potěšující zpráva – kvalitní výrobce potěší, ale potěší také zvýšený počet článků, což zajistí, že se bude baterie pomaleji opotřebovávat. Kapacita však není nejvyšší. O její nabíjení se stará malý, lehký a skladný 45W napájecí adaptér s měkkými kabely a novou, plochou koncovkou.

 

Yoga vnitřek

 

A jak je to s výdrží? V tomto směru ThinkPad Yoga vyloženě rekordy netrhá. Obecně můžeme mluvit při běžných činnostech, kdy notebook nebudeme příliš šetřit ani se omezovat, zhruba o 5 hodinách provozu. Největším žroutem je však displej s vysokým jasem, a tak hlavně v tomto ohledu se snažte být úspornější. Při náročnější práci (100% jas, dokumenty, web, video a instalace pár aplikací, režim rovnováha) vydržel notebook jen zhruba 4,5 hodiny na baterii. Budete-li šetrnější jak na výkon, tak především na podsvícení displeje, není až takový problém dostat se na 6 hodin.

 

Pozn.: Lenovo vydalo aktualizaci BIOSu, která vylepšuje správu napájení. Bohužel jsem ji nestihl vyzkoušet, je tedy možné, že se výdrž zařízení o něco zlepší – pokud máte zkušenosti, podělte se, prosím, v komentářích!

 

Software a zabezpečení

Lenovo notebooky nezahlcuje množstvím zbytečného softwaru, ale pár aplikací přeci jenom v ThinkPadu Yoga najdeme. Uvidíte je na snímku obrazovky níže, především se jedná o dlaždicové aplikace v novém rozhraní vhodné pro dotykový displej.

 

Aplikace Lenovo

Předinstalované aplikace

 

V oblasti zabezpečení nabídne ThinkPad Yoga jak hesla ve firmware (BIOSu) – správcovské, uživatelské, heslo pro spuštění a pevného disku – tak vyhrazený bezpečnostní TPM čip. Nepotěší ale absence čtečky otisků prstů. Její nepřítomnost na jednu stranu chápu, bylo by komplikované ji někam umístit (na základně by nebyla vždy přístupná a v tenkém víku s tvrzeným sklem pro ni není místo), přesto je to škoda, že ThinkPad nemá tuto standardní.

 

Závěr a zhodnocení

+ Lehký, tenký Ultrabook

+ Profesionální, matný, elegantní design

+ Výborná klávesnice s podsvícením, funkce fyzického zámku klávesnice

+ Gumové proužky, aby notebook neklouzal po stole ve všech režimech

+ Velmi dobrý IPS displej s vysokou svítivostí

+ Ovládání dotykem i perem s digitizérem

+ OneLink dock

– Omezená konektorová výbava

– Matná fólie přes displej snižuje jas na slunci

– Throttling při vysoké zátěži

– Výdrž na baterii průměrná v dané kategorii

 

Kromě pozitiv a negativ ThinkPadu Yoga bych v závěru chtěl celkově shrnout mé dojmy z používání tohoto unikátního stroje. Nejprve se ale chci zamyslet nad tím, kam ThinkPad Yoga vlastně směřuje, resp. čí následovníkem vlastně je…

 

Ze zařízení, která by ThinkPad Yoga mohla v portfóliu Lenovo nahradit, se nabízí ThinkPad Twist, ale také klasický, profesionální X230T (kde nemáme informaci, zda se chystá X240T). Twist samozřejmě Yoga strčí do kapsy okamžitě, protože je stručně a jasně ve všech ohledech lepší (lepší provedení, lepší displej, pero, OneLink, …). V porovnání s X230T ale proti Yoze hraje absence nativního dokovacího konektoru (která by nemusela být takovým problémem, když je k dispozici OneLink, ale v korporaci s ThinkPad docky neuspěje), přídavných baterií a čtečky otisků prstů. Mám tak za to, že podobně jako X1 Carbon, směřuje ThinkPad Yoga do rukou ne tak úplně typického uživatele, ale někoho, kdo chce pěkné, kvalitní, odolné zařízení na práci, které zastane funkci jak notebooku, tak tabletu.

 

PC040121 PC040125

Vlevo: zatažená klávesnice, vpravo: gumový pruh na čelní hraně

 

No a co si o ThinkPadu Yoga myslím já? Když jsem zjistil, že patří modelově do řady S, byl jsem nejprve trošku zklamaný, ale přistoupil jsem „k dílu“ s předsevzetím „nechval dne před večeří“. A udělal jsem zatraceně dobře! ThinkPad Yoga je skvělé zařízení, které pokračuje v tradici původní Yogy, tedy nabízí uživateli spojení plnohodnotného notebooku a tabletu, ovšem v pracovním provedení, s mnoha vylepšeními (především mám na mysli pero, zamykací klávesnici, OneLink konektor, ale i podstatné drobnosti jako gumové pásky proti posouvání po stole). Pokud jsem byl IdeaPad Yogou nadšený, ThinkPad Yoga vše jen završuje. ThinkPad Yogu jsem používal pro práci na stole, na klíně, venku i uvnitř, v dopravních prostředcích, dokonce i jako hlavní nástroj při skupinové práci. A vždy uspěl!

 

Jediné, co by mě na ThinkPadu Yoga trápilo, je absence čtečky otisků prstů. Úplně stoprocentně nadšený bych nebyl z výdrže na baterii, ale jen zřídka potřebuji víc než 5 hodin. OneLink dokování by mi oproti mechanickému docku s přehledem stačilo, no a fakt, že notebook nezvládne dlouhodobě podávat špičkový výkon, mě netrápí – v takovém případě bych pořídil T440p nebo jiný ekvivalent a ne lehké, tenké a úsporné zařízení.

Odpovědět

comment-avatar

Informace: Žádné osobní údaje nejsou povinné! Povinný je pouze text komentáře.


Související příspěvky